TREĆI SLUČAJ U ISTOM MJESECU: Devastirana nekropola stećaka kod Breze

Potom je pozvao nadležne da preduzmu mjere.

  • Kultura

  • 26. Apr. 2024  

  • 0

Emir Medanhodžić, predsjednik Fondacije "Čuvari baštine – Bassania", na društvenim mrežama podijelio je informaciju da je devastirana nekropola stećaka Korita kod Breze.

"Dobio sam informaciju i fotografije od mog prijatelja i suosnivača FB grupe 'Stećci' Ermina Panjete sa lokacije nekropole Korita kod Breze. Arapski investitor pravi veliku privatnu kuću na pomenutoj lokaciji i tom prilikom izmjestio je i polomio dio nekropole stećaka kao što možete vidjeti na fotografijama", naveo je Medanhodžić pozivajući nadležne da preduzmu mjere.

"Ovako uništeni stećci leže već godinama tako da su i kosti poispadale ispod stećaka koje je počinitelj prikrio kamenjem da se ne vide. Molimo nadležnu zaštitnu instituciju Zavičajni muzej Visoko da hitno izađe na teren i preduzme zakonske mjere da se nekropola sanira i počinioci kazne. Ovo je već treći skoro isti slučaj u ovom mjesecu, kao da je zavladala neka epidemija uništavnja stećaka", poručio je Medanhodžić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...