DAVOR KRILE ANALIZIRA: "Putin je olinjali špijun koji bi rado poništio civilizaciju i sve vratio na plemenite zakone džungle"

Više je nego zanimljivo kako s vremenom evoluiraju Putinove teorije o razlozima ruske agresije na susjednu zemlju: na početku je to bila odbrana ruskog stanovništva u Ukrajini koje je od lokalnih 'nacista' navodno godinama bilo izvrgnuto teroru, da bi sad došli do historiografskih opsesija šefa Kremlja 'vjekovnim ruskim ognjištima', tlom koje im 'oduvijek pripada' i obnovi imperijalne slave cara Petra Velikoga.

  • Svijet

  • 18. Jun. 2022  18. Jun. 2022

  • 0

Piše: Davor KRILE

Vladimir Putin imao je sinoć dugi povjesničarski solilokvij u Sankt Petersburgu iz kojega se može iščitati dosta njegovih osobnih opsesija: od misionarske uloge u ispravljanju historijskih 'krivih Drina' koje se tiču Ukrajine, pa do jasnih slutnji da bi s vojnim djelovanjima ipak rado stao nakon zauzimanja Donbasa.

Putin je, baš kao i prilikom pokretanja 'specijalne vojne operacije' u veljači, svoj govor iznova započeo osudom oca Sovjetskog Saveza, Vladimira Iljiča Lenjina, zbog njegova navodnoga poklona državnosti i tla Ukrajincima. Rekao je da je Ukrajina u sastav Ruskog Carstva svojedobno ušla sa samo tri teritorija, Kijevskom oblasti, Žitomirom i Černjihivom, dok su joj svi zapadni dijelovi defakto poklonjeni iz hira u sovjetsko doba, nakon pobjede u Drugom svjetskom ratu. 

- Kažu da mi vraćamo svoje nekadašnje teritorije, i to povijesno stoji. To je cijela crnomorska regija, zapravo. Mi ne pretendiramo na baš sve te teritorije koje su nekad bile naše, ali činjenice su činjenice. Odakle nam Novorusija (što je ruski naziv za istočne ukrajinske teritorije tzv. narodnih republika Donjecka i Luganska, op. a.)? Ona je rezultat nekoliko ruskih ratova sa turskom imperijom. Kakve veze Ukrajina ima s tim? To nema nikakve veze jedno sa drugim - rekao je cinično Putin, prešućujući puno bjelodaniju činjenicu od onih kojima manipulira: da je Ruska Federacija priznala Ukrajinu u njezinim postojećim granicama, uključujući Krim i 'Novorusiju', velikim međunarodnim ugovorom 1997. godine.

Putin danas, međutim, poseže za znatno drevnijim tumačenjima pojma što je sve 'povijesno i činjenično rusko'. Staljin je nakon Drugog svjetskog rata, tvrdi, uzeo teritorije od Mađarske, Rumunjske i Poljske i poklonio ih Ukrajini, a Poljsku je nagradio nekadašnjim istočnim oblastima Njemačke. "Na lijevoj obali Dnjepra imali su samo Kijevski okrug, Žitomir i Černjihiv, a sve drugo dobili su u vrijeme SSSR-a". Putin kaže da je Donbas u Lenjinovo vrijeme trebao prvo pripasti ruskoj federalnoj republici, ali je Lenjin, kojega očito smatra najvećim nacionalnim izdajnikom, tražio da se "ponovo odlučuje" i da se ta teritorija dodijeli Ukrajini kako bi se podigao postotak proletera u toj sovjetskoj republici.

 

image

Nisu znali da žive na 'vjekovnom ruskom tlu', pa ih više nema (Foto: Kunihiko Miura/The Yomiuri Shimbun Afp)

Više je nego zanimljivo kako s vremenom evoluiraju Putinove teorije o razlozima ruske agresije na susjednu zemlju: na početku je to bila obrana ruskog stanovništva u Ukrajini koje je od lokalnih 'nacista' navodno godinama bilo izvrgnuto teroru, da bi sad došli do historiografskih opsesija šefa Kremlja 'vjekovnim ruskim ognjištima', tlom koje im 'oduvijek pripada' i obnovi imperijalne slave cara Petra Velikoga.

Dodaju li se ovom Putinovom 'času povijesti' još i druge njegove poruke iz Sankt Petersburga, kao što je najava vrlog 'novog svijeta' i proglašenje konačnog kraja 'starog svjetskog poretka', očito je da se tektonski procesi zbilja događaju, ali isključivo u njegovoj glavi. Bivši KGB-ovac je potkraj svog života umislio da je usudbenik, historijski anđeo osvetnik i ultimativni krojač novoga globalnoga ruha.

(Slobodna Dalmacija)

 

image

'Oslobađamo ono što je oduvijek naše' - nekako poznato zvuči

 Sergei Chuzavkov/Afp

Dok u skoroj budućnosti Zapadu naviješta sigurnu promjenu političkih elita 'zbog degradacije općih vrijednosti', svojoj zemlji, iz koje se već desetljećima od njegova 'blagostanja' bezglavo bježi, namijenio je poziciju jake suverene države. One koja će, kako tvrdi, drugima 'postavljati pravila novog svjetskog poretka, a slabi će biti osuđeni da budu kolonije bez ikakvih prava'.

Olinjali špijun rado bi poništio civilizaciju i sve vratio na plemenite zakone džungle i sirovoga darwinizma. Tko ga ne bi slijedio; tko mu se ne bi radovao?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...