U PRIPREMI NACRT NOVOG USTAVA: U Tunisu islam više neće biti službena religija?

“Sljedeći ustav Tunisa neće spominjati državu s islamom kao religijom, već pripadnost zajednici umma, čija je religija islam”, rekao je novinarima na tuniskom aerodromu. “Umma i država dvije su različite stvari.”

  • Svijet

  • 21. Jun. 2022  21. Jun. 2022

  • 0

Predsjednik Tunisa Kais Saied potvrdio je danas da nacrt ustava koji će biti stavljen na referendum 25. jula neće navoditi da je službena religija države ​​islam.

“Sljedeći ustav Tunisa neće spominjati državu s islamom kao religijom, već pripadnost zajednici umma, čija je religija islam”, rekao je novinarima na tuniskom aerodromu. “Umma i država dvije su različite stvari.”

Saied je jučer predao nacrt novog ustava, što je ključni korak u njegovom nastojanju da uvede novu organizaciju u državi, nakon što je u julu prošle godine smijenio vladu i preuzeo široke ovlasti. Njegovi politički protivnici kažu da je Saied izveo državni udar, piše portal Arabnews.

Sadeq Belaid, pravni stručnjak koji je bio na čelu odbora za izradu nacrta ustava, ranije je za AFP rekao da će iz ustava biti uklonjena svaka referenca na islam, i kao izazov islamističkim strankama.

Prvi članak ustava iz 2014. godine, kao i prethodni ustav iz 1959. godine, definirao je ovu sjevernoafričku zemlju kao "slobodnu, neovisnu i suverenu državu. Islam je njena vjera, a jezik arapski”.

Dokument iz 2014. bio je proizvod teško postignutog kompromisa između islamističke stranke Ennahde i njenih sekularnih suparnika tri godine nakon pobune koja je s vlasti zbacila diktatora Zine El Abidinea Ben Alija.

Predsjednik Saied bi novi tekst ustava, nastao kroz "nacionalni dijalog" u koji nisu bile uključene oporbene snage, trebao službeno odobriti do kraja lipnja. To je godinu dana nakon što je ovaj bivši profesor ustavnog prava smijenio vladu i kasnije učvrstio vlast raspuštanjem parlamenta i preuzimanjem kontrole nad pravosuđem.

Njegove poteze pozdravio je dio Tunižana umornih od korumpiranog i često kaotičnog postrevolucionarnog sustava, ali drugi su upozorili da se zemlja vraća u autokraciju.

Saied već dugo poziva na predsjednički sustav koji bi, kako kaže, izbjegao česte zastoje koji nastaju u parlamentarno-predsjedničkom sustavu.

“Nije pitanje je li sustav predsjednički ili parlamentarni. Ono što je važno je da narod ima suverenitet. Postoji zakonodavna, izvršna i sudska funkcija i razdvajanje između njih", rekao je danas Saied.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...