NIJE DOBRO: Virus je evoluirao, svi iznad 60 godina i osjetljive kategorije trebali bi odmah uraditi ovo…

Proizvođači cjepiva, kao što su Moderna Inc i partneri Pfizer Inc i BioNTech, testirali su verzije svojih cjepiva modificiranih za borbu protiv varijante omikrona BA.1.

  • Zdravlje

  • 12. Jul. 2022  12. Jul. 2022

  • 1

Zdravstvene agencije Europske Unije preporučile su u ponedjeljak drugu booster dozu protiv bolesti COVID-19 za sve starije od 60 godina zbog porasta broja zaraženih i hospitalizacija širom Europe.

Premda postojeća cjepiva i dalje pružaju dobru zaštitu protiv hospitalizacija i smrtnog ishoda, djelotvornost je smanjena jer je virus evoluirao.

Ključno je da svi iznad 60 i sve osjetljive osobe dođu na drugu booster dozu što je prije moguće, rekla je povjerenica EU-a Stella Kyriakides u izjavi.

Zdravstvene agencije EU-a od aprila preporučuju drugu booster dozu samo za one starije od 80 godina i najugroženije.

Očekuje se da će nova preporuka olakšati donošenje nacionalnih odluka o ubrzanju kampanja cijepljenja, koje su posljednjih mjeseci usporene gotovo do zastoja.

Trenutno vidimo sve više stope prijavljenih slučajeva bolesti COVID-19 i sve veći trend prijema i popunjenosti bolnica i odjela intenzivne njege u nekoliko zemalja uglavnom potaknut podvarijantom omikrona BA. 5, izjavila je dr. Andrea Ammon, ravnateljica ECDC-a.

Proizvođači cjepiva, kao što su Moderna Inc i partneri Pfizer Inc i BioNTech, testirali su verzije svojih cjepiva modificiranih za borbu protiv varijante omikrona BA.1.

Iako su rekli da su ta cjepiva generirala dobar imuni odgovor protiv BA.1 i nedavno cirkulirajućih varijanti, vidjeli su niži odgovor protiv BA.4 i BA.5.

EMA, koja trenutno razmatra dva cjepiva prilagođena varijantama, očekuje da će prva cjepiva sljedeće generacije biti odobrena do septembra.

U međuvremenu, važno je razmotriti korištenje trenutačno odobrenih cjepiva kao drugog boostera kod ljudi koji su najosjetljiviji, rekao je Emir Cooke, izvršni ravnatelj Europske agencije za lijekove.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...