ZAŠTIĆENA "SUZA EVROPE": Vlada Republike Srpske proglasila dolinu rijeke Tare parkom prirode

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj sjednici Odluku kojom se zaštićenim proglašava područje klisurasto-kanjonske doline rijeke Tare kao zaštićeni pejzaž, kategorija V - park prirode, pod nazivom Park prirode "Tara".

  • Društvo

  • 14. Jul. 2022  

  • 0

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj sjednici Odluku kojom se zaštićenim proglašava područje klisurasto-kanjonske doline rijeke Tare kao zaštićeni pejzaž, kategorija V - park prirode, pod nazivom Park prirode "Tara".

"Park prirode 'Tara' prostire se na području opštine Foča, u ukupnoj površini od 14.453,38 hektara. Osnovne vrijednosti Parka prirode 'Tara' čine klisurasto-kanjonska dolina rijeke Tare sa brojnim brzacima, slapovima i bukovima, živopisni pejzaži, raznovrsni ekosistemi i staništa, te reliktne i endemične biljne zajednice", saopšteno je iz Vlade RS.

Na cjelokupnoj površini Parka prirode "Tara" ustanovljavaju se  režimi zaštite II i III stepena, a da se upravljanje povjerava se Javnom preduzeću šumarstva "Šume RS", Šumskom gazdinstvu "Maglić" u Foči.

"Proglašavanjem Parka prirode 'Tara' povećava se površina pod zaštitom na 67.986,96 hektara, što predstavlja 2,75 posto teritorije Republike Srpske, a ukupan broj zaštićenih područja sada je 32", navode iz Vlade RS.

Vlada RS prihvatila je Informaciju o Nacrtu Strategije zaštite pravnog interesa Bosne i Hercegovine vezano za pitanja odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u Republici Hrvatskoj. Vlada je podržala Pravni tim za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problemom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u odbrani interesa i zaštiti životne sredine i zaštiti zdravlja stanovništva RS-a i BiH, koji bi mogli biti ugroženi realizacijom projekta odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Vlada je zadužila Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju da kontinuirano prati aktivnosti i da koordiniše aktivnosti drugih nadležnih institucija s ciljem dostupnosti podataka za potrebe realizacije aktivnosti iz Strategije.

Pravobranilaštvo RS zaduženo je da kontinuirano prati rad Pravnog tima, daje smjernice i prati aktivnosti iz Strategije, sa ciljem zastupanja pravnih interesa Republike Srpske.

"Nacrt Strategije zaštite pravnog interesa Bosne i Hercegovine vezano za pitanja odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore izrađen je zajedničkim radom članova Pravnog i Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, te institucija svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini", navode iz Vlade Republike Srpske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...