SJEDNICU S GALERIJE PRATILI AMBASADORI: Hrvatski sabor izglasao podršku ulasku Finske i Švedske u NATO

Glasanje su sa saborske galerije pratili finski veleposlanik u Hrvatskoj Kalle Johannes Kankaanpää i veleposlanica Kraljevine Švedske Diana Helen Madunić. Potvrda protokola popraćena je pljeskom.

  • Regija

  • 15. Jul. 2022  15. Jul. 2022

  • 1

Hrvatski sabor izglasao je danas većinom glasova zakone o potvrđivanju protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Švedske i Finske.

Glasanje su sa saborske galerije pratili finski veleposlanik u Hrvatskoj Kalle Johannes Kankaanpää i veleposlanica Kraljevine Švedske Diana Helen Madunić. Potvrda protokola popraćena je pljeskom.

"Neka naše prijateljstvo i partnerstvo bude ojačano u idućim danima, mjesecima i godinama, držite se", poručio je predsjednik sabora Gordan Jandroković. 

Protokole o pristupanju Finske i Švedske potpisali su u Bruxellesu 5. srpnja 2022. ovlašteni predstavnici država članica NATO-a. U ime Hrvatske protokole je potpisao stalni predstavnik RH pri NATO-u Mario Nobilo.

Protokoli stupaju na snagu kad ih ratificiraju parlamenti svih 30 država članica NATO-a, nakon čega se Finskoj i Švedskoj upućuju formalni pozivi da pristupe Sjevernoatlantskom ugovoru i postanu države članice NATO-a.

U govoru u saboru hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je jučer da vlada snažno podržava proširenje NATO-a na Finsku i Švedsku te naglasio da je ono dodatna potpora jačanju NATO-a i kolektivne odbrane.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...