JOE BIDEN POSLAO SNAŽNU PORUKU: "Nećemo otići s Bliskog istoka da ga ne preuzmu Rusija, Kina ili Iran"

Biden, koji je započeo svoj predsjednički put po Bliskom istoku posjetom Izraelu, predstavio je svoju viziju i strategiju američkog angažmana na tom području.

  • Svijet

  • 16. Jul. 2022  16. Jul. 2022

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden rekao je na Arapskom summitu da će SAD ostati čvrsto predan svojim saveznicima na Bliskom istoku i da "ne ide nigdje" dok je lobirao za regionalni sigurnosni savez koji bi uključivao i Izrael.

Biden, koji je započeo svoj predsjednički put po Bliskom istoku posjetom Izraelu, predstavio je svoju viziju i strategiju američkog angažmana na tom području.

Također je želio iskoristiti okupljanje na summitu u Džedi da uključi Izrael kao dio nove osovine vođene zajedničkim brigama zbog Irana.

Biden se usredotočio na planirani summit sa šest zaljevskih država te Egiptom, Jordanom i Irakom, dok je umanjio značaj sastanka sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom. Susret s njim bio je potez koji je izazvao kritike u Sjedinjenim Američkim Državama zbog saudijskog kršenja ljudskih prava.

U govoru u Džedi, na summitu šest zemalja Vijeća za saradnju u Zaljevu (Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Oman, Kuvajt i Bahrein) uz sudjelovanje Egipta, Jordana i Iraka, Biden je obećao da njegova zemlja “neće otići s Bliskog istoka i dopustiti da Kina, Rusija ili Iran ispune vakuum moći u regiji”.

Dopustite da zaključim tako što ću sve ovo sažeti u jednoj rečenici. SAD ulaže u izgradnju pozitivne budućnosti u regiji, u partnerstvo sa svima vama, i SAD ne ide nigdje.

Biden je obećao da će od Saudijske Arabije učiniti “izopćenika” na globalnoj sceni zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija koje su počinili saudijski agenti 2018., ali je na kraju odlučio da interesi SAD-a diktiraju promjenu, a ne prekid odnosa s najvećim svjetskim izvoznikom nafte i arapskim moćnikom.

Američki čelnik je rekao da je u petak sa saudijskim princem razgovarao o ubistvu Khashoggija. Saudijski princ rekao je Bidenu da je Saudijska Arabija radila na sprječavanju greški poput ubistva novinara Jamala Khashoggija, ali da je i SAD činio pogreške, uključujući Irak, rekli su saudijski dužnosnici.

Biden se u Džedi sastao i s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem. Njegov ured objavio je da su Biden i Sisi razgovarali o prehrambenoj sigurnosti i problemima vezanim uz zalihe energenata.

U odnosima između Egipta i SAD-a u prvim mjesecima Bidenova predsjedništva bilo je dosta nesuglasica uslijed različitih pogleda na pitanje ljudskih prava. Ali, potom je Egipat sudjelovao u naporima kojima se želio dogovoriti prekid vatre u Gazi u maju 2021. godine, nakon čega su odnosi poboljšani.

Visoki dužnosnik američke administracije rekao je da će Biden najaviti da će SAD izdvojiti jednu milijardu dolara u nadolazećoj godini i dugoročnu pomoć po pitanju prehrambene sigurnosti za Bliski istok i Sjevernu Afriku. Zaljevske zemlje trebale bi doprinijeti s tri milijarde dolara u naredne dvije godine u projektima usklađenima s američkim partnerstvima u globalnoj infrastrukturi i investicijama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...