INFO IZ BIJELE KUĆE: Joe Biden poručio Netanyahuu da je humanitarna situacija u Gazi neprihvatljiva

Kako se navodi, Biden je "jasno naglasio potrebu da Izrael objavi i provede niz konkretnih i mjerljivih koraka za bavljenje pitanjima civilne štete, humanitarnih patnji i sigurnosti humanitarnih radnika".

  • Svijet

  • 04. Apr. 2024  

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u telefonskom razgovoru izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da je ubijanje humanitarnih radnika u Gazi neprihvatljivo.

On je dodao da će buduća američka politika zavisiti od provođenja ključnih reformi Netanyahua.

Biden je naglasio da su napadi na humanitarne radnike i cjelokupna humanitarna situacija u Gazi neprihvatljivi, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Kako se navodi, Biden je "jasno naglasio potrebu da Izrael objavi i provede niz konkretnih i mjerljivih koraka za bavljenje pitanjima civilne štete, humanitarnih patnji i sigurnosti humanitarnih radnika".

"Jasno je stavio do znanja da će američka politika u odnosu na Gazu biti određena našom procjenom neposrednih postupaka Izraela na ovim koracima", saopštila je Bijela kuća.

Američki predsjednik je naglasio potrebu hitnog prekida vatre kako bi se zaustavilo nasilje u palestinskoj enklavi "kako bi se stabilizirala i poboljšala humanitarna situacija i zaštitili nedužni civili".

"Također je tražio od Netanyahua da ovlasti pregovarače da bez odlaganja zaključe sporazum kako bi se taoci vratili svojim domovima", navodi se.

Svjetska centralna kuhinja (WCK) potvrdila je da je sedam članova njenog tima ubijeno u izraelskom napadu na Gazu. Sedam ubijenih humanitaraca su iz Australije, Palestine, Poljske, Velike Britanije, kao i dvojni državljanin SAD-a i Kanade, prenosi Anaodlija.

Humanitarni radnici su "putovali u zonu bez sukoba u dva blindirana automobila s logotipom WCK-a", navedeno je u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...