POBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ: Poljoprivrednicima je dosta svega, izlaze na ulice...

Iz Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice najavljuju da će se do kraja sedmice u Bijeljini okupiti poljoprivredna udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine, kako bi donijeli odluku o eventualnim protestima i napravili plan za jesen.

  • Vijesti

  • 19. Jul. 2022  19. Jul. 2022

  • 0

Udruženje poljoprivrednika sela Semberije i Majevice podnijelo je zahtjev za održavanje tematske sjednice Skupštine grada Bijeljina o otkupnoj cijeni pšenice. Nadležnima su dali ultimatum i poručili kako izlaze na ulice, ako sjednica ne bude zakazana.

"Ili će gradski parlament raspravljati o cijeni pšenice ili ćemo izaći na proteste u Semberiji", poručio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić nakon podnošenja zahtjeva za održavanje tematske sjednice.

SAVO BAKAJLIĆ, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice

"Zahtjev je podnijet danas, biće protokolisan, imaćemo sastanak i u udruženju upravo, mislim da će sva udruženja iz Republike Srpske doći u Semberiju jer ipak je ovo najveća žitnica. Ja sam najavio da su mogući protesti pa vidjećemo šta će se desiti".

Predsjednik gradskog parlamenta u Bijeljini Aleksandar Đurđević odgovara da Bakajlić pokušava ispolitizovati cijelu priču dodajući da je skupštinska većina pokrenula proceduru povećanja agrarnog budžeta.

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ, predsjednik Skupštine grada Bijeljina

"Skupština nema nadležnost da odredi koja će cijena pšenice biti na nivou Bosne i Hercegovine. Ono što je Skupština mogla, ona je uradila, a to je najveći agrarni budžet u istoriji grada koji je povećan na 1,7 miliona, a kroz rebalans će ići preko dva miliona konkretnih podsticaja poljoprivrednicima".

Mlinari u Semberiji pšenicu otkupljuju po cijeni od 62 do 65 pfeninga, što je najviše u okruženju, kažu u Agrarnom fondu grada Bijeljina.

Iz Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice najavljuju da će se do kraja sedmice u Bijeljini okupiti poljoprivredna udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine, kako bi donijeli odluku o eventualnim protestima i napravili plan za jesen.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...