PROFESOR ADNAN ČIRGIĆ: Crnogorski jezik, nacija, tradicija, crkva su meta u koju se puca rafalno, ratnim intenzitetom...

Upozorava da se Crna Gora nalazi pred jednom od najvećih opasnosti u svojoj dugoj istoriji.

  • Regija

  • 19. Jul. 2022  19. Jul. 2022

  • 0

Crnogorski jezik, kultura, crnogorska nacija, crnogorska crkva, crnogorska tradicija, meta su raznih političkih i religijskih organizacija u Crnoj Gori - kaže u razgovoru za CdM dekan Fakulteta za crnogorski jezik i kniževnost Adnan Čirgić.

U tu se metu, kako dodaje, puca gotovo puna dva vijeka, s većom ili manjom žestinom.

- Kad je u pitanju aktuelni trenutak, u tu se metu puca rafalno, ratnim intenzitetom. Decenijama su se mijenjali izvršioci toga prljavoga posla po diktatu Beograda - ističe Čirgić.

Napominje da od 90-ih godina naovamo, svi segmenti crnogorskoga državnoga i nacionalnoga identiteta najžešćega protivnika imaju u Crkvi Srbije. Ona je, podvlači, poveznica svih onih koji žele uništiti građanski koncept crnogorskoga društva i sve što crnogorsku naciju čini nacijom.

. Zahvaljujući moći kojom raspolaže ta institucija, ona je okupila ljude i organizacije različitih profila – od bivših suverenista preko deklarisanih četnika do trojanskih konja iz Ure okupljenih oko svoga predvodnika Dritana Abazovića - jasan je dekan FCJK.

Upozorava da, kako bi opravdali izdaju državnih interesa, da bi opravdali brutalnu torturu nad građanima, da bi zamazali oči površnim predstavnicima međunarodne zajednice u Crnoj Gori, takvi kreiraju priču o tobožnjem crnogorskom nacionalizmu.

- Da bi relativizovali ozakonjene parastose i slavospjeve osuđenim ratnim zločincima i protagonistima etničkoga čišćenja, oni podvaljuju crnogorski ponos na zasluge Krsta Zrnova u Prvome svjetskom ratu kao navodni crnogorski nacionalizam i fašizam - smatra Čirgić.

Upozorava da se Crna Gora nalazi pred jednom od najvećih opasnosti u svojoj dugoj istoriji.

Ta opasnost, kako dodaje, nije naišla na adekvatan odgovor građanski orijentisanih partija.

- To je perfidni rat bez ispaljenoga metka, rat kakav Crnogorci dosad nijesu vodili. Najavio ga je prije nekoliko godina sadašnji rektor jedinoga državnoga univerziteta u Crnoj Gori, koji je na tu poziciju postavljen zahvaljujući prije svega GP URA. On je opisao kako proruska i velikosrpska politika može nadjačati građansku, evropsku Crnu Goru. Za ostvarenje toga paklenoga plana bio im je neophodan izrod iz reda manjinskih naroda, iz onoga korpusa koji je u modernoj istoriji Crne Gore pokazivao lojalnost državi i njenim vrijednostima. I našli su ga u Dritanu Abazoviću - navodi dekan FCJK.

Sve to, tvrdi, nije stvorilo nikakav crnogorski nacionalizam, osobito ne ekstremizam.

- No to beskrupuloznoj Vučićevoj podaničkoj feli ništa ne smeta da svakoga ko je govornik crnogorskoga jezika, svakoga ko ne pristaje na nacionalnu segregaciju, na velikosrpski naci-fašizam, ko ne pristaje da mu ratni zločinci i koljači budu sveci – proglasi crnogorskim nacionalistom - kaže Čirgić.

Prema njegovim riječima, bez Crnogoraca, bez crnogorskoga jezika, bez crnogorske kulture, bez crnogorske istorije, bez crnogorskoga građanskoga sklada – Crna Gora nema šansi za opstanak. To znaju kreatori narativa o crnogorskome nacionalizmu. Zato ga i kreiraju.

- Jedini lijek toj najezdi bjelaško-četničke ideologije koja je okupirala Crnu Goru jeste objedinjavanje svih procrnogorskih partija i partija manjinskih naroda te svih nevladinih i građanskih udruženja u jedan blok – blok za odbranu onih vrijednosti koje su pobijedile na referendumu 2006. U suprotnom – i samo postojanje tih partija i udruženja izgubiće smisao - zaključio je Čirgić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...