ADMIRAL ROB BAUER PORUČIO: “Sigurnost BiH je ključna za stabilnost Zapadnog Balkana i ostatka Europe"

Admiral Rob Bauer će se u toku dana sastati i sa članovima Predsjedništva BiH, a sutra će posjetiti Kamp Butmir - Štab NATO-a, a prije toga je u kasarni Rajlovac planiran prikaz operativnih sposobnosti Oružanih snaga naše zemlje.

  • Vijesti

  • 19. Jul. 2022  19. Jul. 2022

  • 0

Predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a admiral Rob Bauer u posjeti je Bosni i Hercegovini gdje se susreo sa delegacijom Ministarstva odbrane BiH i načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem

U svom obraćanju admiral Bauer je kazao da se njegova posjeta dešava u vrijeme kada je globalna sigurnost pod ogromnim pritiskom. 

"Konflikt u Ukrajini je više od Ukrajine i prijeti i drugim zemljama. Sistem u kojem se konflikti rješavaju na miran način, taj sistem je pod napadom. Rat u Ukrajini ima globalne posljedice uključujući i zapadni Balkan", istakao je Bauer.

Zatim se osvrnuo na NATO samit koji je održan u Madridu, a gdje je učestvovao i ministar odbrane Sifet Podžić sa delegacijom Ministarstva odbrane BiH.

"Na NATO samitu u Madridu lideri su se dogovorili da pomognu zemljama koje su pod ruskim utjecajem, uključujući i BiH tako što će se investirati u odbrambene mehanizme. Prisustvo EUFOR-a Althea prikazuje naše partnerstvo sa BIH. Sigurnost BiH je ključna za stabilnost zapadnog Balkana i ostatka Europe. Svrha ove posjete je da shvatim koje su sposobnosti vaših OSBiH", zaključio je Bauer u svom obraćanju.

I generalpukovnik OSBiH Senad Mašović se također obratio medijima. Istakao je da je za odbrambeni sistem BiH značajan i važan iz više aspekata.

"Prije svega, potvrđuje da je NATO prisutan u Bosni i Hercegovini, da NATO i BiH efikasno sarađuju na visokom nivou, te da Bosna i Hercegovina ima svoje mjesto i da pripada NATO porodici. Da se u NATO savezu cijeni sve što su OS BiH uradile do sada na međunarodnom planu učestvujući u NATO vođenim operacijama podrške miru, kao i unutrašnjem planu pomažući građanima u slučaju prirodnih elementarnih nepogoda, kao što se danas dešava", istakao je Mašović.

Admiral Rob Bauer će se u toku dana sastati i sa članovima Predsjedništva BiH, a sutra će posjetiti Kamp Butmir - Štab NATO-a, a prije toga je u kasarni Rajlovac planiran prikaz operativnih sposobnosti Oružanih snaga naše zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...