OGLASILI SE IZ TURSKE TELEVIZIJE TRT I VLADE FBiH: "Novac nije uplaćen iz federalnog budžeta, već iz budžeta Glavne direkcije Ankara"

Vijest koja je snažno odjeknula u bh. javnosti je da je turska televizija Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska - povukla iz budžeta 909.626 KM, povodom čega su se kasnije demantom oglasili iz njenog predsjedništva, ali i iz Vlade FBiH.

  • Vijesti

  • 21. Jul. 2022  21. Jul. 2022

  • 0

Više od devet i po hiljada udruženja u Federaciji BiH, tačnije njih 9.576, povuklo je iz raznih budžeta 113,6 miliona KM, podaci su Finansijsko-informatičke agencije u Federaciji BiH (FIA), koje su jučer objavili svi sarajevski mediji.

Vijest koja je snažno odjeknula u bh. javnosti je da je turska televizija Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska - povukla iz budžeta 909.626 KM, povodom čega su se kasnije demantom oglasili iz njenog predsjedništva, ali i iz Vlade FBiH.

Novac uplaćen iz Ankare, ne iz budžeta Vlade FBiH

"Tekstovi su objavljeni na osnovu dokumenta Pregled finansijskih pokazatelja za udruženja/udruge i fondacije/Zaklade u Federaciji BiH za 2021 godinu. Međutim, tekst se zasniva na tabelama koje je napravila akta.ba na osnovu ovog dokumenta. U vezi navedenih tekstova i navoda želim ovim putem da ispred svoga klijenta vas upoznam da prenijeti navodi nisu tačni iz najvažnijeg razloga a to je da niti jedna marka nije uplaćena na račun Predstavništva TRT-a u BiH iz proračuna budžeta FBiH.

Nadalje želim vas upoznati da je Predstavništvo TRT-a u BiH strano lice koje nema status pravnog lica i registrovano je kod Ministarstva vanjskih poslova BiH u skladu sa Odlukom o osnivanju i radu predstavništava stranih lica u Bosni i Hercegovini. U skladu sa predmetnom Odlukom (članom 4. stav 1. iste) strano lice osniva predstavništvo sa ciljem istraživanja tržišta, obavljanja propagandnih i informativnih poslova, i radi svoga predstavljanja. U stavu 2. člana 4. Odluke je jasno navedeno da " u obavljanju poslova iz stava 1. ovog člana predstavništvo ne može zaključivati ugovore u ime osnivača predstavništva'. Iz navedenog jasno proizilazi da moj klijent nema status pravnog lica i kao takvo nije moglo aplicirati za bilo kakva sredstva, da nije moglo zaključiti ugovor sa bilo kim, a pogotovo ne zaprimiti sredstva. Za sve navedeno je zadužen isključivo osnivač Predstavništva, tako da je kojim slučajem ova sredstva dobio, to je mogao samo osnivač dobiti (Glavna direkcija Ankara), a nakon toga bi ista morala biti uplaćena osnivaču.

Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska- Predstavništvo TRT u BiH se finansira isključivo iz sredstava osnivača koja im se doznačavaju iz budžeta Glavne direkcije Ankara. Ovi podaci su dostavljeni FIA-i i navedeno je da je u 2021. godini iznos od 909.626 KM uplaćen na račun Predstavništva TRT-a u BiH, ali iz budžeta Glavne direkcije Ankara. O navedenom postoje izvodi iz banke gdje se vidi da je Predstavništvu uplaćivan novac iz Glavne Direkcije iz Ankare i iz tog novca su plaćeni svi troškovi postojanja Predstavništva u BiH", navela je advokatica Lejla Karović, punomoćnica Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska - Predstavništvo TRT-a u BiH.

"Cilj diskreditiranje Vlade FBiH i premijera Novalića"

Povodom tekstova koji su se jučer pojavili u pojedinim medijima i iz Vlade FBiH objavili su demant.

"S ciljem istinitog informiranja obavještavamo javnost da su netačne informacije da je Vlada Federacije BiH iz Budžeta Federacije BiH dodijelila  909.626 KM mediju 'Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika Turska – predstavništvo u Sarajevu'.

Obavještavamo javnost da Vlada Federacije BiH nije dodijelila, a ni uplatila, niti jedne konvertibilne marke iz Budžeta Federacije BiH ovom mediju.

S obzirom da su iznesene neistinite tvrdnje, u skladu sa svim odredbama  Kodeksa za štampu i online medije BiH, tražimo od medija koji su objavili netačne sadržaje da objave ispravke na već objavljenim tekstovima u kojima je svjesno izražena tendencija za diskreditiranje Vlade Federacije BiH i federalnog premijera Fadila Novalića, a javnost navedena na pogrešena zaključak. U protivnom, bićemo prinuđeni poduzeti zakonom predviđene mjere.

Uzimajući u obzir činjenicu da se pojedini mediji pozivaju na podatke iz izvještaja Finansijsko-informatičke agencije o budžetima i finansiranju udruženja u Federaciji BiH, preporučujemo da se za tačne podatke, kao i tumačenje istih, obrate Agenciji".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...