NOVI UDARAC PUTINU: Otkazali sporazum o nabavci ruskih vojnih helikoptera iz straha od američkih sankcija...

Otkazan sporazum vrijedan je 12,7 milijardi pezosa (227 miliona dolara) o nabavci Mi-17 helikoptera.

  • Svijet

  • 28. Jul. 2022  

  • 0

Filipinska vlada otkazala je sporazum o nabavci 16 ruskih vojnih transportnih helikoptera iz straha od eventualnih američkih sankcija, saopćili su filipinski zvaničnici.

Bivši ministar odbrane Delfin Lorenzana izjavio je u utorak navečer da je otkazao sporazum vrijedan od 12,7 milijardi pezosa (227 miliona dolara) o nabavci Mi-17 helikoptera, u odluci koju je usvojila vlada ondašnjeg predsjednika Rodriga Dutertea prije nego što joj je istekao mandat 30. juna.

- Mogli bismo se suočiti sa sankcijama - izjavio je Lorenzana za Associated Press, opisujući načine na koji Washington može izraziti svoje nezadovoljstvo ukoliko Filipini nastave s realizacijom sporazuma, zbog pogoršanih američkih odnosa s Rusijom.

Američki sigurnosni zvaničnici upoznati su s odlukom Manile i mogli bi ponuditi slične transportne helikoptere Filipinima za vojnu upotrebu, kazao je.

Nakon što je obavljao dužnost ministra odbrane u Duterteovoj vladi, Lorenzanu je imenovao novi predsjednik Ferdinand Marcos Jr. da predvodi agenciju nadležnu za transformiranje bivših vojnih baza u poslovna središta.

Filipinski ambasador u Washingtonu Jose Manuel Romualdez izjavio je za AP da je sporazum otkazan jer bi se Manila mogla suočiti s eventualnim sankcijama u okviru američkog saveznog zakona nazvanog Suprotstavljanje američkim neprijateljima kroz sankcije, ukoliko se sporazum o nabavci helikoptera realizira.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...