Hronika
"CRNA UDOVICA" NEGIRALA ZLOČIN: Oglasio se djed MUČKI UBIJENOG čovjeka
Prije 18 min0
Za “nevjerne Tome” valja istaknuti kako su jetra dio životinje koji sadrži najviše nutrijenata, a usto su kao hrana niskokalorična i bogata visokokvalitetnim bjelančevinama.
Gastro
28. Jul. 2022
0
Ideja o jedenju jetrica nekima možda i nije pretjerano primamljiva, ali dovoljno je sladokusaca koji, i kad ne znaju njezina pozitivna svojstva, ne mogu zamisliti život bez konzumiranja vrhunskih guščjih jetrica ili, oni skromniji i plićeg džepa, svježih i prefinih telećih.
Ideja o jedenju jetrica nekima možda i nije pretjerano primamljiva, ali dovoljno je sladokusaca koji, i kad ne znaju njezina pozitivna svojstva, ne mogu zamisliti život bez konzumiranja vrhunskih guščjih jetrica ili, oni skromniji i plićeg džepa, svježih i prefinih telećih.
Za “nevjerne Tome” valja istaknuti kako su jetra dio životinje koji sadrži najviše nutrijenata, a usto su kao hrana niskokalorična i bogata visokokvalitetnim bjelančevinama.
Razmotrimo činjenice: Već mala količina pripremljenih jetrica osigurava nam više od 100% preporučenog dnevnog unosa za mnoge bitne hranjive tvari kao što su vitamin B12, vitamin A, riboflavin, folat, željezo, bakar i kolin.
Važno je spomenuti kako jetra u sebi ne skupljaju toksine, već ih obrađuju, neutraliziraju i šalju drugdje na pohranu. Bogata su kolesterolom, ali ne onim koji oštećuje i ugrožava srce. Liječnici tvrde, holesterol u hrani ne utječe izravno na količinu holesterola u našoj krvi.
Ipak, neki stručnjaci savjetuju da s tako bogatom hranom ne valja pretjerivati – do 200 grama sedmično je taman i tu granicu ne treba prekoračivati. I inače znamo, ni s čim ne valja pretjerivati, ma koliko nam to nešto bilo fino.
Samo bi trudnice trebale izbjegavati jetrica. Potrebno je tek 30 grama telećih jetrica da bi se, tijekom trudnoće, dosegla gornja podnošljiva razina unosa vitamina A.
Ovaj put ćemo preskočiti skupa guščja i pačja jetra koja zahtijevaju zaseban tekst. Na našim tržnicama uglavnom se kupuju pileća i nešto skuplja teleća, a ponekad i svinjska te janjeća jetrica.
Pri kupnji jetrica treba pažljivo pregledati i odabrati ona svjetlije boje, što znači da dolaze od mlađe životinje pa su svježija i blažeg okusa. Također, treba odabrati ona vlažnog izgleda, bez imalo naznaka suhoće. Kod kuće ih, ako se ne pripremaju odmah, morate držati u hladnjaku, ali nikad duže od dva dana.
Jetrica su obično obložena glatkom prozirnom opnom koju treba ukloniti na početku pripreme. Dovoljan je mali zarez nožem i skida se glatko. Neće se ni vama niti ikom drugom svidjeti osjećaj žvakanja gume u ustima ako to ne učinite. Uklonite vezivno tkivo i odrežite sve zelene mrlje, uključujući zeleni žučni mjehur iz jetara peradi.
I kad ih namjeravate samo baciti na tavu i kratko prepržiti, trebate posvetiti pažnju rezanju. Režu se na trakice ili ploške do jednog centimetra debljine. Dobro ih je ostaviti u mlijeku oko 2 sata ako želimo pridobiti djecu da ih zavole. Uz to što će malo omekšati, svakako će dobiti blaži okus. Iskusni ljubitelji ove namirnice taj će korak preskočiti jer im je drag izvorni okus ove iznutrice.
Mnogi savjetuju kako ih ne valja soliti prije stavljanja na vatru jer će otvrdnuti i izgubiti pravi tek. Prže se kratko na dosta jakoj vatri, dvije do četiri minute obostrano, a najbolja su kada u sredini ostanu vrlo blago ružičasta. Prepečena jetrica imaju gorak okus i brašnastu teksturu, piše Index.
Razmotrimo činjenice: Već mala količina pripremljenih jetrica osigurava nam više od 100% preporučenog dnevnog unosa za mnoge bitne hranjive tvari kao što su vitamin B12, vitamin A, riboflavin, folat, željezo, bakar i kolin.
Važno je spomenuti kako jetra u sebi ne skupljaju toksine, već ih obrađuju, neutraliziraju i šalju drugdje na pohranu. Bogata su kolesterolom, ali ne onim koji oštećuje i ugrožava srce. Liječnici tvrde, holesterol u hrani ne utječe izravno na količinu holesterola u našoj krvi.
Ipak, neki stručnjaci savjetuju da s tako bogatom hranom ne valja pretjerivati – do 200 grama sedmično je taman i tu granicu ne treba prekoračivati. I inače znamo, ni s čim ne valja pretjerivati, ma koliko nam to nešto bilo fino.
Samo bi trudnice trebale izbjegavati jetrica. Potrebno je tek 30 grama telećih jetrica da bi se, tijekom trudnoće, dosegla gornja podnošljiva razina unosa vitamina A.
Ovaj put ćemo preskočiti skupa guščja i pačja jetra koja zahtijevaju zaseban tekst. Na našim tržnicama uglavnom se kupuju pileća i nešto skuplja teleća, a ponekad i svinjska te janjeća jetrica.
Pri kupnji jetrica treba pažljivo pregledati i odabrati ona svjetlije boje, što znači da dolaze od mlađe životinje pa su svježija i blažeg okusa. Također, treba odabrati ona vlažnog izgleda, bez imalo naznaka suhoće. Kod kuće ih, ako se ne pripremaju odmah, morate držati u hladnjaku, ali nikad duže od dva dana.
Jetrica su obično obložena glatkom prozirnom opnom koju treba ukloniti na početku pripreme. Dovoljan je mali zarez nožem i skida se glatko. Neće se ni vama niti ikom drugom svidjeti osjećaj žvakanja gume u ustima ako to ne učinite. Uklonite vezivno tkivo i odrežite sve zelene mrlje, uključujući zeleni žučni mjehur iz jetara peradi.
I kad ih namjeravate samo baciti na tavu i kratko prepržiti, trebate posvetiti pažnju rezanju. Režu se na trakice ili ploške do jednog centimetra debljine. Dobro ih je ostaviti u mlijeku oko 2 sata ako želimo pridobiti djecu da ih zavole. Uz to što će malo omekšati, svakako će dobiti blaži okus. Iskusni ljubitelji ove namirnice taj će korak preskočiti jer im je drag izvorni okus ove iznutrice.
Mnogi savjetuju kako ih ne valja soliti prije stavljanja na vatru jer će otvrdnuti i izgubiti pravi tek. Prže se kratko na dosta jakoj vatri, dvije do četiri minute obostrano, a najbolja su kada u sredini ostanu vrlo blago ružičasta. Prepečena jetrica imaju gorak okus i brašnastu teksturu, piše Index.
Hronika
"CRNA UDOVICA" NEGIRALA ZLOČIN: Oglasio se djed MUČKI UBIJENOG čovjeka
Prije 18 min0
Politika
OPOMINJUĆI GOVOR ZLATKA LAGUMDŽIJE U UN-u: "Ako su UN napravile greške 1995., onda ih ne bismo trebali ponovo praviti 2024. godine"
Prije 25 min0
Vijesti
HRABRE I NEDVOSMISLENE PORUKE: Suljagić zahvalio Vladi Velike Britanije na stavu o rezoluciji o Srebrenici
Prije 28 min0
Sport
BRAVO MAJSTORE: Pezer pomeo konkurenciju na međunarodnom mitingu
Prije 32 min0
Gastro
SPECIJALITET BOSANSKE KUHINJE: Danas pravimo hurmašice prema Vildaninom receptu… (VIDEO)
29. Apr. 20240
Gastro
SAVJETI ZA PRŽENJE RIBE: Želite li biti sigurni da će ispasti savršena, u tavu biste trebali dodati jednu namirnicu
30. Apr. 20240
Gastro
BLISKOISTOČNI SPECIJALITET: Napravite popularne turske kofte koje će vas oduševiti
29. Apr. 20240
Gastro
BRZO, JEDNOSTAVNO I UKUSNO: Napravite još večeras ovu tortu od grčkog jogurta bez brašna i šećera
29. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.