LUKA MIŠETIĆ NAJAVLJUJE OPAKI SCENARIO: Slijedi li raskid Dejtonskog sporazuma?

"Svaka od tri zemlje potpisnice prema međunarodnom pravu ima pravo suspendirati sporazum ako ga jedna od strana prekrši, a dvije od tri zemlje imaju ga pravo i raskinuti ako vjeruju da treća strana krši ugovor".

  • Politika

  • 29. Jul. 2022  29. Jul. 2022

  • 6

Nakon bosanskohercegovačkih izbora u oktobru, Hrvatska će prema međunarodnom pravu moći raskinuti Dejtonski sporazum jer je očita namjera bošnjačkih stranaka da Hrvate pretvore u nacionalnu manjinu, napisao je na Twitteru Luka Mišetić, advokat hrvatskog generala Ante Gotovine u Hagu i politički komentator, piše Politički.ba

Potpisnici Dejtonskog sporazuma BiH, Hrvatska i Srbija.

alt

"Tri zemlje obećale su da će poštovati ispunjenje sporazuma, što uključuje i prava konstitutivnih naroda", piše Mišetić te tvrdi da je bošnjačke političke stranke "planiraju iskoristiti otobarske izbore kako bi ukinule Hrvatima pravo na taj status i reducirale ih na poziciju nacionalne manjine", prenosi Vecernji list.

Ovaj medij prenosi i Mišetićev stav da bi se time direktno prekršio jedan od osnovnih postulata Dejtona.

"Svaka od tri zemlje potpisnice prema međunarodnom pravu ima pravo suspendirati sporazum ako ga jedna od strana prekrši, a dvije od tri zemlje imaju ga pravo i raskinuti ako vjeruju da treća strana krši ugovor. Složi li se Beograd sa Zagrebom da je to slučaj, dvije zemlje imaju pravo raskinuti Dejtonski sporazum, smatra Mišetić", piše dalje Vecernji.

Ističe se i procjena advokata da bi oktobarski izbori "mogli biti uvod u politički haos, nemire te dezintegraciju BiH ne pribjegne li visoki predstavnik potezima koja bi zajamčile poštivanje konstitutivnosti Hrvata".

Večernji list navodi i da "dva mjeseca uoči izbora u susjednoj zemlji traju rasprave o izbornom zakonu, a hrvatske stranke kritiziraju bošnjačke da planiraju izabrati probošnjačke političare, nominalno Hrvate, u Predsjedništvo BiH te u Dom naroda".

"Glavni im je cilj izabrati probošnjačku vladu, čime bi se ponovno prekršila politička prava Hrvata, tvrde hrvatske stranke", stoji u tekstu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...