AZERBEJDŽAN OBJAVIO DETALJE NAPADA U NAGORNO-KARABAHU: "Izveli smo operaciju 'Osveta'" (VIDEO)

"Kao rezultat operacije 'Osveta', azerbejdžanske snage zauzele su Kirgisko brdo, i niz drugih komandnih mjesta na planinskim dijelovima te su ih stavili pod kontrolu", navode iz ministarstva.

  • Svijet

  • 03. Avg. 2022  

  • 2

Povodom nove eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu oglasilo se Ministarstvo odbrane Azerbejdžana te su saopćili kako je vojska ove države izvela operaciju "Osveta" u cilju odbijanja armenske vojske od položaja u ovoj regiji.

Prema tvrdnjama ministarstva, pripadnici armenske vojske na teritoriji Azerbejdžana, gdje je privremeno stacioniran ruski mirovni kontingent, grubo su prekršili odredbe mirovnog sporazuma iz novembra 2020. godine te su izvršili, kako se navodi, akt terorističke sabotaže nad jedinicama Azerbejdžana.

"Pored toga, pripadnici armenske oružane grupe pokušali su zauzeti brdo Kirgiz koje se nalazi u planinskom lancu koji pokriva teritoriju Kelbajara i Lačina, te tamo uspostaviti nove borbene položaje. Kao rezultat operacije 'Osveta', azerbejdžanske snage zauzele su Kirgisko brdo, i niz drugih komandnih mjesta na planinskim dijelovima te su ih stavili pod kontrolu", navode iz ministarstva, prenosi Klix.ba.

U okviru ove operacije, prema tvrdnjama iz Azerbejdžana, uništeno je nekoliko položaja armenske vojske.

"Izvršen je i zračni udar na vojnu jedinicu u naselju Yukhari Oratag u nekadašnjoj oblasti Agdara. Kao rezultat toga, ranjeno je nekoliko armenskih militanata, uništeno nekoliko haubica D-30 te brojna vojna vozila i velika količina municije", saopćeno je iz Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Na kraju obraćanja, iz Azerbejdžana su naglasili kako zahtijevaju potpuno povlačenje armenskih trupa s područja na kojem je izvršen napad.

"Republika Azerbejdžan je izjavljivala da je prisustvo armenskih oružanih snaga i ilegalnih armenskih oružanih grupacija na teritoriji Azerbejdžana, gdje su privremeno stacionirane mirovne snage Ruske Federacije, i dalje ostalo izvor opasnosti. Demilitarizacija tih teritorija, potpuno povlačenje armenskih trupa te razoružavanje ilegalnih armenskih oružanih elemenata apsolutno su neophodni", zaključili su.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...