SRBIJA U KANDŽAMA KAVAČKOG KLANA: U MUP-u radili za stalno, kod Zvicera honorarno

Titulu najpoznatije krtica iz srpske policije mogla bi da ponese bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović protiv koje se vodi postupak zbog trgovine uticajem I tereti se da je poslije ubistva Vlastimira Miloševića 2017. godine, za koje su bili optuženi Belivuk i Marko Miljković, ometala tužilaštvo tako što nije na vrijeme predala jedan od telefona Veljka Belivuka.

  • Hronika

  • 04. Avg. 2022  04. Avg. 2022

  • 1

Policijski inspektor i njegova supruga službenica Bezbednosno informativne agencije (BIA), uhapšeni zbog sumnje da su učestvovali u švercu kokaina, prenosu novca od droge iz Evrope u Srbiju i Crnu Goru, ali i za odavanje službenh tajni vođi kavačkog klana, samo su jedan mali dio mreže koju taj klan drži u bezbjednosnim strukturama Srbije, piše Nova.rs.

Osim službenika UKP Daniela J. i njegove supruge, inače zaposlene u BIA, Dušice J, uhapšeni su i bivši policajac Milivoj K. (44) i F. Ž. (34) i svi se terete da su bili di grupe koja je radila za kavački klan. Supružnici su, navodno, bili Zvicerovi ljudi u srpskim službama bezbjednosti, a na teret im se stavlja da su učestvovali u švercu velikih količina kokaina iz Južne Amerike u zemlje EU. Iz Holandije su u Srbiju i Crnu Goru donosili novac, po jednoj turi između 1,5 i 2 miliona eura, uz proviziju od 1,5 odsto.

Logistička uloga

Ipak, njihova uloga nije bila samo logistička, jer su, kako se sumnja, obavljali neovlaštene pretrage po bazama podataka UKP i BIA o istragama protiv kavačkog klana i Radoja Zvicera, a supružnici su kontrolisali i šta njihove kolege “imaju” o Belivuku.

"Najnovije hapšenje bračnog para, gde muž radi u UKP, a žena u BIA, kao i bivšeg policajca, još jednom potvrđuje teoriju da ne postoji organizovani kriminal bez učešća pojedinaca iz državnih struktura, pre svega policije, ali i tajne službe, tužilaštva, sudstva i politike. Ono što je novina u oblasti kriminalistike je što su se u Srbiji po prvi put pojavile stranke koje deluju kao kriminalne organizacije i koje su povezane sa organizovanim kriminalom", kaže za list Nova kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Supružnike je na vezi držao Ljubo Milović, kolega policajac iz Crne Gore, koji je takođe bio na platnom spisku Radoja Zvicera i trenutno se nalazi u bekstvu, zbog sumnje da je sarađivao sa narko-kartelom iz Kotora.

Daniel i Dušica J. bili su samo posljednje dvije Zvicerove krtice u srpskim službama bezbjednosti, koje više liče na krtičnjak nego na policiju, jer se ispostavilo da su mnogi inspektori osim plate iz republičkog budžeta, primali i koverte od Zvicera. Njihov zadatak je bio da štite klan i njihovu franšizu u Srbiji, Belivukovu grupu.

Titulu najpoznatije krtica iz srpske policije mogla bi da ponese bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović protiv koje se vodi postupak zbog trgovine uticajem I tereti se da je poslije ubistva Vlastimira Miloševića 2017. godine, za koje su bili optuženi Belivuk i Marko Miljković, ometala tužilaštvo tako što nije na vrijeme predala jedan od telefona Veljka Belivuka.

Taj sudski proces se pretrvorio u farsu, dobrim dijelom zahvaljujući pojedincima iz policije, pa su na kraju Belivuk i Miljković oslobođeni.

I bivši zamjenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Goran Papić teretio se da je intervenisao da se desnoj ruci Veljka Belivuka vrati blindirano vozilo koji mu je policija oduzela. Uhapšen je 9. marta, a u pritvoru je bio do 29. aprila prošle godine.

Nedavno je protiv bivšeg bliskog saradnika i porodičnog prijatelja tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića podignuta još jedna optužnica, kojom mu se na teret stavlja da je štitio N.K. i u septembru 2020. godine intervenisao da N.K. koji je član kriminalne grupe, ne bude uhapšen. Na toj optužnici se našao još jedan starješina SBPOK-a Branislav Pandur.

Najneumornija krtica među policajcima koji su hapšeni zbog veza sa kriminalcima, je bivši inspektor SBPOK-a Božidar Stolić koji je u julu osuđen na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Stolić je, prema optužnici, za 500 evra članovima Belivukovog klana odavao službene informacije, preko Filipa Golubovića, koji ih je dalje distribuirao klanu. Čak I poslije Belivukovog hapšenja nastavio je saradnju sa klanom i preko Golubovića poručio Zviceru da se "Velja i Mare dobro drže, da ništa nisu priznali".

Bivšeg inspektora Stolića nije obeshrabrilo jedno hapšenje, jer je čim je izašao na slobodu, u septembru 2021. godine uhapšen u zanimljivom društvu. Zbog pokušaja da natjeraju jednog vlasniku motela kod Požarevca da im proda posao po znatno nižoj ceni od tržišne, “pali” su Stolić, agent BIA Mlađan Klikovac (50) i nekadašnji član zemunskog klana Slađan Konstantinović.

Zanimljivo je da se Stolić tokom suđenja za zloupotrebu položaja branio tipičnom rečenicom većine srpskih kriminalaca: "Policija me namestila".Zanimljivo je da se Božidar Stolić prilikom suđenja za zloupotrebu položaja branio tipičnom rečenicom većine srpskih kriminalaca. "Policija me namestila", ali njegova odbrana nije baš urodila plodom.

Inspektori SBPOK

Odmah nakon hapšenja Belivukovog klana, privedena su i dvojica inspektora SBPOK-a, osumnjičenih za pomaganje grupi - Predrag Lajić, načelnika Odeljenja za droge SBPOK i Bojan Vasiljevski, inspektor i v. d. šefa odseka za droge.

Njih dvojica je trebalo da pretresu Belivukov stan, ali nisu znali da ih snima kamera BIA, koja je zabilježila razgovor u kom kažu da treba da pomognu "bratu Velji, da se više ne muči". Oni su ofrlje pretresli stan i "previdjeli" pištolj i novac, za koji se vjeruje da potiče iz krivičnog dela.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...