VUČIĆ NE ŽELI DA SE ZA OVO ZNA: Ko je izdao tzv. Republiku srpsku Krajinu i naredio Srbima da napuste vjekovna ognjišta i zapute se u Banju Luku…

"Slobodna Bosna" nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 06. Avg. 2022  06. Avg. 2022

  • 6

Naša današnja priča vraća vas u davnu 1995. godinu, kada su 4. augusta u 16.30 sati Milan Martić i general Mrkšić, suočeni s neposrednom prijetnjom da će hrvatska vojska zauzeti Knin, pozvali premijera tzv. Republike srpske Krajine Milana Babića i donijeli odluku o evakuaciji civila iz Knina. Telefonski transkript razgovora između Babića i Mrkšića glasi: ''Slušaj, ne može se ništa učiniti, izvuci ljude odande'', govori Babić.

''Uredu, počinjemo s time'', govori Mrkšić. Babić, također, tvrdi da je razgovarao s ambasadorom SAD-a u Hrvatskoj Peterom Goldbraithom. ''Sudeći prema onome što je rekao, ne mislim da će (HV) stati. Izvršite svaku akciju kako je planirano'', rekao je.

Mrkšić je priznao na sudu da je strah od opkoljavanja Otrića pokrenuo odluku o evakuaciji srpskog stanovništva. ''To je bilo jedino rješenje. Ili smo se mogli boriti u okruženju koje bi koštalo mnogo ljudskih života'', rekao je.

Odluka o evakuaciji je, dakle, donesena između predsjednika i premijera RSK te Mrkšića. Pukovnik Kosta Novaković je na suđenju u Haagu izjavio da je tog dana u 16.45 sati pozvan na sastanak generala Mrkšića te mu je rečeno da sastavi naredbu o evakuaciji civilnog stanovništva južne Krajine.

''Meni je rečeno da se stanovništvo treba iseliti, preseliti u Srb i Lapac preko Otrića te da ja napravim takvu odluku. Nisu mi puno objašnjavali. Rekli su da ja vidim sam s upravom UNPROFOR-a pošto je to moj sektor'', rekao je na suđenju.

Novaković je brzo natipkao odluku koju je predsjednik Babić potpisao u 17.10 sati. U 18 sati, Novaković se sastao s UN-ovim dužnosnicima u Kninu kako bi zatražio prijevoz kako bi 32.000 ljudi iz Drniša, Benkovca, Obrovca, Knina i Gračaca preselio u Petrovac i Banju Luku.

Također u 18 sati, naredba o evakuaciji prenosi se na lokalnom srpskom radiju. Do 20 sati u potpunosti je u toku evakuacija južnog dijela Krajine. Mrkšić je planirao nastaviti odbranu Knina s uzvisina na zapadnoj strani Knina poznatih kao Bulina strana. Pokušao je organizirati jedinice. No, vojnici su zbog evakuacije izgubili moral te su sa svojim porodicama krenuli s teritorije. Sljedećeg dana u 9.45 ujutro, hrvatska vojska ulazi i preuzima Knin.

Slobodan Milošević nedvosmisleno je za egzodus okrivio rukovodstvo krajiških Srba. Na tajnom sastanku Vrhovnog vijeća odbrane Jugoslavije kaže: "Pitanje je ko je stvarno donio odluku u krajiškom vodstvu da se napusti Krajina. Takva odluka je donesena i prouzročila je egzodus u uslovima u kojima je odbrana bila moguća."

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...