Ekonomija
ŠTA NAS ČEKA SLJEDEĆE GODINE: Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?
23. Nov. 20220
Činjenica je da je povrće izuzetno korisno za održavanje zdravlja srca, kostiju, kože i očiju. Međutim, jedan način pripreme biste trebali izbjegavati jer čini više štete nego koristi.
Gastro
08. Avg. 2022
0
Činjenica je da je povrće izuzetno korisno za održavanje zdravlja srca, kostiju, kože i očiju. Međutim, jedan način pripreme biste trebali izbjegavati jer čini više štete nego koristi.
Nutricionistkinja Molly Hembree je za magazin Eat This, Not That navela da ne biste trebali konzumirati povrće koje je isprženo. Iako se nutrijenti u povrću neće promijeniti, sve što dodate prilikom prženja će ga pokvariti.
"Ljudi pomisle da je povrće koje su ispržili jako korisno, ali u stvarnosti je riječ o veoma maloj porciji dobrih sastojaka. Ulje i drugi nezdravi dodaci su, naravno, štetni", rekla je.
Kao primjer je navela da 85 grama isprženih brokula sadrži samo 279 miligrama natrijuma. Preporučena dnevna količina unosa natrijuma je 2.300 milgrama.
Brojna istraživanja pokazala su da je ispržena hrana povezana s mnogim zdravstvenim problemima. British Medical Journal je objavio da žene koje često konzumiraju isprženu hranu imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Nutrients navodi da jedenje ispržene hrane više puta sedmično povećava rizik od dijabetesa, zatanjena srca, gojaznosti i hipertenzije. Heart je dokazao da povrće pripremljeno na ovaj način, osim kardiovaskularnih bolesti, može uzrokovati i moždani udar.
Show
KRAJ ŽESTOKE PRAVNE BITKE: Britney Spears nagodila se s ocem koji ju je čitav život kontrolisao
Prije 16 min0
Vijesti
SUSRET NA VISOKOM NIVOU: Bećirovića u Kairu dočekao egipatski državni ministar Ahmed IssA
Prije 17 min0
Politika
NEKAD JE BOLJE ŠUTJETI: Saopštenje SDP-a uprošteno zvuči ovako - "I SDA je izdala, pa hoćemo i mi!?"
Prije 20 min0
Šareni svijet
KRAJ KARIJERE PERVERZNOG DOKTORA: Seksao se sa ženama u ordinaciji dok su vani čekali pacijenti, 200 snimki poslao je medicinskoj sestri...
Prije 22 min0
Gastro
SVAKOG PETKA ISPOČETKA: Danas pravimo izvrsne ćufte u paradajz sosu i ne zaboravite pire krompir… (VIDEO)
26. Apr. 20240
Gastro
ZA RUČAK, VEČERU ILI UŽINU, POTPUNO JE SVEJEDNO: Na brzinu napravite izvrsne kolutića sa feta sirom, obožavaju ih sve generacije (VIDEO)
27. Apr. 20240
Gastro
JEFTINO, BRZO, A NEVJEROVATNO UKUSNO: Danas pravimo pečeni krompir na malo drugačiji način, još kad napravite zelenu salatu… (VIDEO)
Prije 8h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.