AMERIČKA AMBASADA NAJAVILA: Strateški bombarderi B-52 nadlijetat će balkanske države

"Svrha ove operacije je da pokaže američku posvećenost bezbjednosti NATO saveznika koji se nalaze na jugoistoku Evrope", navodi se u saopćenju.

  • Regija

  • 19. Avg. 2022  19. Avg. 2022

  • 0

"Dvije američke 'leteće tvrđave', trenutno stacionirane u zračnoj bazi Fairford u Ujedinjenom Kraljevstvu, u ponedjeljak će obavljati niskoleteće letove iznad jugoistočne Evrope. Svrha ove operacije je da pokaže američku posvećenost bezbjednosti NATO saveznika koji se nalaze na jugoistoku Evrope", navodi se u saopćenju Ambasade SAD-a u Hrvatskoj, prenosi novinska agencija HINA.

Bombarderi će preletjeti zgradu vlade u Skoplju, Skenderbegov trg u Tirani, primorje Crne Gore i tvrđavu Lovrijenac u Dubrovniku. Dugi su 48,5 metara i teški oko 83 tone. Bombarderi B-52 bili su okosnica američke avijacije više od 60 godina, navodi se na njihovom zvaničnom sajtu.

alt

Imaju raspon krila od 56,4 metra i koštaju oko 84 miliona dolara. Mogu da lete na visini do 15.000 metara, a posadu im čini pet ljudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...