ALARMANTNI PODACI: Još malo i neće imati ko studirati, sve manji broj upisanih na bh. univerzitetima

Sve je manji broj studenata na univerzitetima širom Bosne i Hercegovine

  • Društvo

  • 21. Avg. 2022  

  • 1

Broj upisanih studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Zenici za akademsku 2022/23. godinu nakon prvog upisnog roka je 468, od planiranih 995.

Drugi upisni rok trajat će od 30. augusta do 16. septembra, a rangiranje kandidata i prijemni ispiti na fakultetima UNZE obavit će se od 19. do 23. septembra. Upis primljenih studenata obavit će se prema planu fakulteta, najkasnije do 30. septembra.

Univerzitet u Sarajevu ima oko 30.000 studenata manje u odnosu na deceniju prije (57.000 nekad, a sada 27.000, op. a). U studijskoj 2022/23. godini raspisao je konkurs za prijem 6.136 studenata, a nakon prvog roka na prvi ciklus i integralne studije upisano je 3.459 brucoša.

Ništa bolja situacija nije ni u manjem bh. entitetu.

Na Univerzitetu u Bankoj Luci planiran je upis 2.500 studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija. Nakon prvog upisnog roka ostalo je još 807 slobodnih mjesta. Od tog broja, njih 537 može biti upisano u kategoriji budžet, a 169 na samofinansiranje. Plan je da se upiše i 78 stranih, te 23 vanredna studenta.

Broj upisanih studenata na visokoškolske ustanove u BiH posljednjih pet godina pao je za više od 20.000.

Nekim fakultetima prijeti zatvaranje zbog nedostatka studenata. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici, smatra da problem nije toliko danas izražen koliko će biti za pet do deset godina, piše Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...