KATASTROFALNE NAJAVE POZNATOG DEMOGRAFA: Ukoliko se nastavi trend iseljavanja u Bosni i Hercegovini će živjeti samo…

Osim što gubimo stanovništvo, ugroženi su budžeti, fondovi, nedostaje nam radna snaga.

  • Društvo

  • 11. Mar. 2024  

  • 0

Bosna i Hercegovina gubi stanovništvo iz dana u dan. Prema nekim procjenama, za manje od 50 godina ovdje će živjeti oko milion i po stanovnika. Osim što gubimo stanovništvo, ugroženi su budžeti, fondovi, nedostaje nam radna snaga.

Demografska slika Bosne i Hercegovine sve je lošija. Srednja procjena je da će nas za 50 godina biti oko milion i po. Demograf Aleksandar Čavić upozorava da smo bliži ipak pesimističnoj procjeni. Tako bi u BiH trebalo da živi oko milion i 200 hiljada stanovnika.

"Moje iskustvo govori da su realno utvrđeni broj stanovnika je uvijek bliži ovoj pesimističnoj procjeni tako da ako budemo imali milion i po stanovnika, mislim da to može biti i donekle zadovoljavajuće bez obzira kako to zvučalo“, upozorava demograf Aleksandar Čavić.

Prema Izvještaju "Perspektive svjetskog stanovništva" Bosna i Hercegovina se nalazi u grupi zemalja koja će do kraja vijeka drastično smanjiti broj stanovništva. 

Iseljavaju se kompletne porodice. Škole se zatvaraju, sela su gotovo pusta. U 2021. zemlju je napustilo gotovo 170.000 stanovnika.

"Jedinica mjere je jedno selo Marčići kod Zvornika gdje je oko 60 kuća obnovljeno a tu živi svega nekoliko porodica. Ostalo je sve zatvoreno. Takvih primjera imamo širom Bosne i Hercegovine“, kaže Mirhunisa Zukić iz Unije za održivi povratak i izbjeglice u BiH.

Problemi se osjećaju i u privredi. Nedostaje radne snage. Svjedočimo uvozu radne snage iz Turske, Indije, Nepala, Pakistana...

"Mi generalno po trendovima koje imamo zadnjih 10 godina, za 3-4 godine možemo reći da ćemo imati ponudu radne snage 0. Tako da mi već sada imamo potrebu da na neki način uvozimo radnu snagu iz drugih zemalja i to će biti trend u narednim godinama“, navodi Saša Aćić, direktor Unije poslodavaca RS-a.

Demografski trendovi su dugoročno uslovljeni. Na primjer veliki uloženi novac na polju fertiliteta trenutno ne znači mnogo. Efekti se osjete tek nakon dvije decenije. Mjere moraju biti sveobuhvatne, sistemske, kratkoročne i dugoročne. U suprotnom bit će nas sve manje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...