A TAKO IH VOLIMO: Evo zašto jaja nikada ne treba kuhati u vodi

Sljedeći put kada budete željeli da pripremite tvrdo kuvano ili meko kuhano jaje, nemojte ga kuhati u vodi.

  • Gastro

  • 31. Avg. 2022  

  • 0

Sljedeći put kada budete željeli da pripremite tvrdo kuvano ili meko kuhano jaje, nemojte ga kuhati u vodi.

Voda prska svuda okolo, ljuska može da napukne i jaje je nemoguće oljuštiti… Zato je mnogo bolje rješenje jaja skuhati na pari.

Sve što vam je potrebno je šerpa koja ima nastavak za kuhanje na pari i malo vode. U šerpu sipajte malo vode (važno je samo da ne dodiruje taj nastavak), a zatim preko nastavka za kuvanje na pari rasporedite jaja i prokuvajte vodu.

Ultra vruća para će zagrijati jaje na isti način kao proključala voda ili vruć tiganj. Jedina razlika je u tome što je kuhanje na pari nježnije - bjelance će biti mekše, a žumance kremastije.

Za tvrdo kuhano jaje, kuvajte jaje na pari 10 do 12 minuta. Ovako pripremljeno jaje odlično je za pravljenje salata, ili ga jednostavno posolite, dodajte prstohvat mljevenog bibera i uživajte.

S druge strane, za meko kuhano jaje - i za savršeno kuhan bjelanac i žumance, kuhajte jaje oko 6 i po minuta, pa ga odmah ohladite hladnom vodom.

I za kraj još jedan kulinarski trik – kako da znate je li jaje svježe? Jednostavno ga potopite u posudu s vodom. Ako potone, onda je svježe, a ako ispliva, to znači da više nije za upotrebu, prenosi Krstarica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...