U EVROPI NIŠTA NOVO: Francuska se sprema za septembarske štrajkove zaposlenih u...

Zaposleni u saobraćaju i javnim službama organizovaće štrajkove širom Francuske tokom septembra tražeći bolje plate i uslove rada, objavili su lokalni mediji.

  • Evropa

  • 31. Avg. 2022  31. Avg. 2022

  • 0

Prvi od nekoliko najavljenih štrajkova biće održan u više gradova od ovog četvrtka do subote, za vrijeme novog otvaranja škola i velikih rasprodaja tokom vikenda.

Vlasti u Clermont-Ferrandu, Lilleu, Toursu, Pauu, Caenu, Le Mansu i Toulonu najavile su da će saobraćajne usluge biti prekinute sljedećih dana.

Romain Cusco, predstavnik sindikata CGT, rekao je za France 3 da su zaposleni u saobraćajnom sektoru preopterećeni.

Naveo je da radnici traže povećanje plata oko šest mjeseci, ali uprave nisu dale adekvatan odgovor, ne ostavljajući im drugu opciju osim štrajka, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Lilleu su tri sindikata, CGT, CFDT i CFTC, pozvali su na štrajk tokom vikenda.

CGT se zalaže i da radnici javnih službi, zaposlenici u raznim gradskim i regionalnim institucijama, stambenim i komunalnim službama i komunalnim preduzećima, održe štrajk tokom septembra.

"Cilj je prestanak otpuštanja i zatvaranja javnih službi, otvaranje lokalnih javnih i socijalnih službi... zapošljavanje i otvaranje potrebnih radnih mjesta i povećanje od najmanje 10 posto u broju državnih službenika", navode iz CGT.

CGT traži minimalnu platu od 2.000 eura i želi da vlada odgodi primjenu plana predsjednika Emmanuela Macrona i premijerke Elisabeth Borne za povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 60 na 64 godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...