DESNICA DOBLA NOVOG LIDERA: Francuska se vratila, Evropa je ponovo rođena

Desničarska stranka Nacionalno okupljanje (RN) službeno je pokrenula kampanju za evropske izbore prošlog vikenda u Marseilleu, samo tri mjeseca prije izlaska na birališta.

  • Evropa

  • 11. Mar. 2024  11. Mar. 2024

  • 0

MArine Le Pen i dalje je zaštitno lice francuske desnice, no Jordan Barella, mladi 28-godišnji političar sve je bliže tome da joj ukrade svjetla pozornice i postane novi lider francuske desnice, piše u analizi Politico.

Desničarska stranka Nacionalno okupljanje (RN) službeno je pokrenula kampanju za evropske izbore prošlog vikenda u Marseilleu, samo tri mjeseca prije izlaska na birališta. Hiljade pristaša okupilo se na skupu u Marseilleu, noseći plakate s natpisima poput "Francuska se vratila, Evropa je ponovno rođena". No, najveće i najglasnije ovacije nije dobila Marine Le Pen, već karizmatični predsjednik stranke Jordan Bardella.

Bardella, rođen u Parizu u relativno je kratkom razdoblju postao popularan otkako je krajem 2022. postao šef stranke. Prema recentnim anketama, Bardella bi mogao dovesti francusku desnicu do najveće pobjede dosad na nacionalnim izborima. Predviđa se da će stranka RN osvojiti gotovo 30 posto glasova na evropskim izborima u lipnju,10 posto više ispred liste predsjednika Emmanuela Macrona. RN nikada nije postigao bolji rezultat od 25 posto na nacionalnim izborima.

Francuska krajnja desnica porasla je u popularnosti u proteklom desetljeću, jašući na valu populizma u Evropi te bilježi sve bolje rezultate iz izbora u izbore. Bardella je odigrao ključnu ulogu u jačanju pozicije svoje stranke otkako je postao predsjednik.

Drugi najpopularniji političar u zemlji

Bardella je zasigurno francuska politička zvijezda u strelovitom usponu. Prema jednoj anketi objavljenoj ranije ovog mjeseca, Bardella je drugi najpopularniji političar u Francuskoj, iza bivšeg premijera Edouarda Philippea te ispred Marine Le Pen. Bardellu se hvali zbog njegove iznimno vješte retorike i duhovitosti kojom odbija napade političkih suparnika. Iako se u nekim političkim pozicijama udaljio od stranačkih linija, zasad nema mjesta kritikama unutar stranačkih redova upravo zbog tih razloga.

Neki analitičari procjenjuju da je Macron nedavno izabrao 34-godišnjeg Gabriela Attala za premijera uglavnom kao izravan odgovor na Bardellin uspon. Toliko se percipira prijetnja od daljnjeg rasta podrške novom lideru francuske desnice.

“Attal i Bardella su iste generacije, to je očito. Attal ima političku oštroumnost, zna kako iznijeti svoj stav, on je netko tko se može suočiti s Bardellom i RN-om”, rekao je jedan od Macronovih suradnika.

Macron ga nastoji prikazati kao proruskog političara

Macronova stranka Renesansa pokušala ga je prikazati kao "arogantnog" proruskog izolacionista, ali zasad ta taktika ne uspijeva.

"Nacionalno okupljanje završit će ispred nas, ali ako uspijemo kampanju pretvoriti u izravan sukob između nas i njih, mogli bismo dobro proći", rekao je za Politico anonimni član Renesanse. “Podjela između nacionalista i globalista mora biti u središtu kampanje. Moramo ovo učiniti civilizacijskim pitanjem”, rekao je.

Renesansa se svim silama trudi prikazati Nacionalno okupljanje (RN) kao ekstremističku stranku. Ističu njihove veze s Rusijom, eurofobiju i saveze s ekstremističkim strankama u inozemstvu, poput njemačkog AfD-a, čiji su članovi nedavno na sastanku stranke govorili o deportaciji migranata i stranaca. RN je odbacio takve planove te su od čelništva AfD-a zatražili objašnjenje. No, kontakte i veze s AfD-om i drugim strankama slične orijentacije nisu prekinuli.

"Reci mi s kim se družiš, reći ću ti tko si", rekla je Valérie Hayer, vodeća kandidatkinja za EU izbore na Macronovoj listi, optužujući RN i njegove saveznike za “pokušaj uništavanja europskih vrijednosti”.

Nastoji se distancirati od Moskve

RN je također na meti zbog svojih navodnih veza s Rusijom i optužbi koje je Macron spominjao u obje svoje predsjedničke kampanje, navodeći zajam od 6 milijuna eura koji je stranci dala ruska tvrtka. Kontroverzni zajam u međuvremenu je isplaćen.

U lipnju prošle godine, istražni odbor francuske Nacionalne skupštine o stranom uplitanju označio je Nacionalno okupljanje, u čijem se manifestu 2022. pozivalo Francusku da se povuče iz NATO-ove integrirane zapovjedne strukture, "pogonskim gorivom" Moskve.

Dužnosnici RN-a rekli su da su takve optužbe, uključujući one sadržane u nedavnoj istrazi Washington Posta o ruskom uplitanju u francusku unutarnju politiku, dio hajke protiv stranke.

“Nacionalni skup ima prorusku liniju, svi njihovi glasovi u EU parlamentu to pokazuju”, rekla je Nathalie Loiseau koja se natjecala protiv Bardelle na europskim izborima 2019. "Na sastancima i intervjuima, užasnuta sam plitkošću Bardelline retorike. Vidim oblik arogancije i pretjeranog samopouzdanja”, rekla je Loiseau.

RN se ipak više trudi distancirati od Kremlja otkako je Rusija napala Ukrajinu prije dvije godine. Bardella i drugi zastupnici Evropskog parlamenta iz RN-a glasali su za rezoluciju EU-a kojom se osuđuje ruska agresija protiv Ukrajine odmah na početku invazije, ali su kasnije bili suzdržani prilikom glasanja za pružanje finansijske pomoći Ukrajini. Prošlog juna glasali su za rezoluciju u kojoj se spominje ruska kampanja dezinformiranja u EU.

Politički stavovi različiti od stranačkih

Mathieu Gallard, direktor istraživanja u tvrtki za ispitivanje javnog mnijenja, rekao je da stavovi Nacionalnog okupljanja o Rusiji nisu prva stvar s kojom većina glasača poistovjećuje stranku, čak iako možda postoje neki "neodlučni glasači koje to odbija.”

"Malo je vjerojatno da će to dovesti do Bardellinog pada podrške, moglo bi jedino u najboljem slučaju spriječiti njegov velik rast," rekao je.

Bardella se trudi prikazati kao netko koga se ne može smatrati proruskim političarom. Prošle godine rekao je da mu je žao što francuski političari (uključujući RN) nisu brže shvatili prijetnju koju je Moskva predstavljala. "Postojala je kolektivna naivnost u pogledu Putinovih ambicija", rekao je Bardella.

Le Pen stoji iza njega, očekuje se da će biti njezin nasljednik

Nekoliko dana kasnije, Le Pen je objavila pismo u kojem je kritizirala politiku sankcija EU-a protiv Rusije i "neodgovorno ratno huškanje". Mnogi su to percipirali kao izravni odgovor Bardelli koji je i u drugim političkim pitanjima išao protiv stranačke linije pa je Le Pen morala "raščistiti" stvari.

Ipak, Le Pen, čiji je otac Jean-Marie Le Pen osnovao stranku, stoji uz svoje političko čudo i obračunava se s njegovim kritičarima. Prema izvješću Libérationa, Le Pen je zaprijetila potpredsjedniku stranke Sébastienu Chenuu da će ga izbaciti iz stranke jer je navodno izrazio kritike prema Bardellinim političkim stavovima.

"Sutra me može udariti kamion", rekla je Marine Le Pen u jednom intervjuu. "U tom slučaju, Jordan Bardella ima politički status i samopouzdanje da me zamijeni", rekla je.

(Index.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...