SNIMAK VISOKE REZOLUCIJE: Pogledajte nevjerovatne prizore olupine Titanica u do sada neviđenoj snimci potonulog broda (VIDEO)

Isječak koji je objavila kompanija za istraživanje okeana OceanGate Expeditions, prikazuje trup potopljenog broda i neke potpuno nove detalje, tačnije fascinantne strukture potonulog broda.

  • Šareni svijet

  • 01. Sep. 2022  

  • 0

Na današnji dan prije 37 godina pronađena je olupina čuvenog broda Titanic, dok je sada objavljen novi snimak u visokoj rezoluciji koji prikazuje do sad neviđene detalje broda koji je potonuo prije 110 godina.

Isječak koji je objavila kompanija za istraživanje okeana OceanGate Expeditions, prikazuje trup potopljenog broda i neke potpuno nove detalje, tačnije fascinantne strukture potonulog broda.

Dugogodišnji stručnjak za Titanic i ronilac Roy Golden rekao je kako je posljednjim snimkom, koji traje oko jedne minute, uspio vidjeti dosad neviđene detalje broda.

"Proučavao sam olupinu desetljećima i ne mogu se sjetiti da sam vidio bilo koju drugu sliku koja prikazuje ovu razinu detalja. Primjerice, nikada nisam vidio ime proizvođača sidra, Noah Hingley & Sons Ltd., na sidru s lijeve strane", rekao je Golden.

Video također prikazuje dramatično propadanje broda, gdje se nekoliko tračnica srušilo i odlutalo od plovila.

"Na početku videa možete vidjeti dizalicu korištenu za postavljanje golemog sidra od 15 tona koje se još uvijek nalazi na palubi brodoloma, i okov koji je izvorno bio pričvršćen za glavni jarbol koji se sada srušio", naveli s iz kompanije.

Korisnici koji su pregledali snimak, unatoč kratkom trajanju, ostali su fascinirani onim što on prikazuje.

OceanGate je najavio da će se korištenje snimke visoke rezolucije od sada koristiti za praćenje propadanja broda te da će uz njenu pomoć arheolozi moći detaljnije dokumentirati elemente olupine i krhotina.

"Uzbudljivo je da smo, nakon toliko godina, možda otkrili novi detalj koji nije bio toliko očit među prijašnjim generacijama tehnologija kamera", rekao je Golden.

Godine 1912. RMS Titanic krenuo je na svoje prvo putovanje preko Atlantskog okeana prema New Yorku s ukupno 2.200 putnika. Udarivši u santu leda, zatim je potonuo, a preživjelo je samo 712 ljudi. Njegova olupina otkrivena je 1. septembra 1985. godine čak 21,2 kilometra dalje od emitirane lokacije.

Tragedija je bila inspiracija za film "Titanic" iz 1997. s Leonardom DiCapriom i Kate Winslet u glavnim ulogama.

“Bio je to najveći brod u historiji, pun slavnih osoba tog vremena”, rekao je 68-godišnji redatelj filma James Cameron za People na 110. godišnjicu potonuća ranije ove godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...