NOVI ŠEF BRITANSKE DIPLOMATIJE: Osoba dobro upućena u stanje u BiH

Nakon što je Liz Truss imenovana za premijerku Velike Britanije, uslijedila je i raspodjela preostalih pozicija u novoj britanskoj vladi. Prema planu, ministarstvo vanjskih poslova ove države u narednom periodu predvodit će James Cleverly.

  • Evropa

  • 07. Sep. 2022  

  • 2

Nakon što je Liz Truss imenovana za premijerku Velike Britanije, uslijedila je i raspodjela preostalih pozicija u novoj britanskoj vladi. Prema planu, ministarstvo vanjskih poslova ove države u narednom periodu predvodit će James Cleverly.

Relativno nepoznata politička ličnost, predstavljat će prvog saradnika nove premijerke kada je riječ o provedbi vanjske politike Velike Britanije.

Baš zbog toga što nije do sada imao značajniju ulogu u diplomatiji, mnogi analitičari i članovi Konzervativne partije smatraju da je Cleverly postavljen na ovu poziciju kako bi Truss i dalje imala detaljan uvid u rad britanske diplomatije.

"Visokorangirani članovi Konzervativne partije smatraju da je Cleverlyjevo imenovanje osmišljeno tako da Liz i dalje može upravljati vanjskom politikom dok se nalazi na poziciji premijerke", navodi list The Guardian.

Osim funkcije koju obavlja od utorka, Cleverly je ranije obavljao i funkcije državnog ministra za Evropu i Sjevernu Ameriku, a ranije je bio i ministar za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Kroz ove uloge, iako nije imao ovlasti kao tadašnja šefica diplomatije Liz Truss, Cleverly je govorio o mnogim problemima u Evropi, uključujući i situaciju u Bosni i Hercegovini.

Krajem 2021. godine, u Britanskom parlamentu organizovana je rasprava o situaciji na Zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini, unutar koje je Cleverly govorio o secesionističkim namjerama Milorada Dodika.

"Nedavno političko nasilje izaziva veliku zabrinutost u Velikoj Britaniji. Milorad Dodik prijeti da će se zvaničnici iz ovog entiteta povući iz državnih institucija. To je čin koji se naziva de facto secesijom. Ovo je opasan i namjeran pokušaj da se odvrati od neuspjeha kada je riječ o poboljšanju standarda života i hvatanja u koštac s korupcijom. To je neprihvatljivo", rekao je tada Cleverly.

Tokom govora u novembru 2021. godine, Cleverly je izrazio i podršku Christianu Schmidtu.

"Visoki predstavnik je ključna institucija i mi ćemo nastaviti lobirati u podršci radu koji on obavlja na međunarodnoj sceni. Međutim, i pored toga moramo spriječiti fragmentaciju zemlje. Mnogi od nas u parlamentu su vidjeli istinski užas kakav može nositi sukob na Balkanu i moramo učiniti sve kako bismo to spriječili", govorio je tad Cleverly kao ministar za Bliski istok.

Interesantna su bila i zapažanja o Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Sporazum obavlja važnu funkciju u održavanju mira. Ne mislim da je ikada bio zamišljen kao trajno i strukturno rješenje za situaciju. Buduća evolucija političke i društvene strukture Bosne i Hercegovine je tema koju ćemo morati sagledati u budućnosti", ističe Cleverly.

Osim govora u Parlamentu Velike Britanije, Cleverly je prvi put i posjetio Bosnu i Hercegovinu u junu 2022. godine gdje je rekao kako će Velika Britanija nastaviti podržavati BiH na euroatlantskom putu i u borbi protiv ruskog malignog utjecaja.

"Samo 700 milja dalje, možemo vidjeti kako Rusija čini strašne zločine protiv ukrajinskog naroda. Znam da je to uzburkalo sjećanja na grozne događaje u ovoj zemlji devedesetih. Događaje koje ne smijemo dozvoliti da se ponove. Zato Britanija u potpunosti podržava BiH na njenom evropskom putu. Obezbijedit ćemo 100 miliona dolara za pouzdane investicije širom Zapadno Balkana, a Velika Britanija će izdvojiti i dvije milijarde funti za izvozno kreditiranje za BiH", rekao je između ostalog Cleverly.

Naravno, u kontekstu geopolitičke situacije, iluzorno je očekivati kako će novom šefu diplomatije situacija na Zapadnom Balkanu biti prioritet.

Velika Britanija je preuzela gotovo pa vodeću ulogu kada je riječ o podršci Ukrajini u borbi protiv Ruske Federacije te se zbog toga može očekivati kako će Cleverly, uz podršku Liz Truss, nastaviti s provedbom iste politike.

S obzirom na to da se neminovno ovaj sukob često veže i za Zapadni Balkan i eventualno širenje tenzija i na ovu regiju, moguće je očekivati da će Cleverly u narednim danima ponoviti stavove Liz Truss kada je riječ o Bosni i Hercegovini, ali i pružiti podršku Christianu Schmidtu u kontekstu odluka koje se tiču i eventualnih izmjena izbornog zakona kao teme koja je posljednjih nekoliko sedmica u fokusu domaće političke scene.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...