POLITIČKA KRIZA U CRNOJ GORI: Dritan Abazović ponovo premijer?

Đeljošaj kaže da je Abazović formirao "najinkluzivniju vladu ikad u Crnoj Gori".

  • Regija

  • 10. Sep. 2022  10. Sep. 2022

  • 2

Aleksa Bečić, predsjednik Demokrata, objavio je da se odriče pozicije premijera, ali i predsjednika Skupštine Crne Gore. I četnički vojvoda Andrija Mandić pominje se kao mogući premijer.

Predsjednik crnogorske partije Albanske alternative Nik Đeljošaj izjavio je da očekuje da Dritan Abazović bude mandatar za sastav nove vlade.

"Manjinama bi ova činjenica olakšala poziciju odluke da pregovaramo, ali i da budemo dio 44. vlade, ukoliko su javni pozivi za učestvovanje u novoj vladi bili iskreni prema manjinama", rekao je on jučer.

Naveo je da je bilo očekivano da oni koji su, kako je rekao, "bez konsultacija, brzopleto i bez analize ‘šta sutra’, srušili Abazovićevu Vladu, imaju plan B".

"Upozoravao sam tih dana da je to ishitrena odluka, dugoročno štetnija za naša dešavanja od odluka koje je 43. Vlada donijela za 100 dana. A situacija u našoj državi jasno pokazuje da to nije bio razlog rušenja ove Vlade".

Đeljošaj kaže da je Abazović formirao "najinkluzivniju vladu ikad u Crnoj Gori".

"Manjinske partije bile su ravnopravni partneri u toj Vladi, i zastupljene više nego ikad prije. S pažnjom pratimo razgovore oko formiranja nove vlade", rekao je.

Izjava dolazi u vrijeme kada stranke koje su formirale prvu vladu nakon općih izbora prije dvije godine, kada je Milo Đukanović izgubio, ponovo danas sastaju kako bi razgovarali o formiranju 44. vlade.

Cijeli konglomerat političkih subjekata, u kojem je prosrpski i proruski blok, Demokratski front najjači, nastoji postići dogovor o izboru čelnih ljudi Crne Gore.

Četnički vojvoda Andrija Mandić pominje se kao mogući premijer.

Koplja se lome oko pozicije predsjednika Skupštine.


Socijalistička narodna partija insistira da na tom mjestu ostane Danijela Đurović, aktuelna šefica parlamenta.

Blok oko DF-a, međutim, želi i to "raspakovati" kako bi se odnosi unutar bloka u cjelosti "resetirali".

Aleksa Bečić, predsjednik Demokrata, objavio je da se odriče pozicije premijera, ali i predsjednika Skupštine Crne Gore.

"Volja naroda iznad bilo koje funkcije i bilo čije fotelje", rekao je Bečić, prenose Vijesti.me.

Zapad ne želi vidjeti Mandića i njegov DF u vlasti. Smatraju da se sasvim jasno pozicionirao kao čovjek, ali i stranka, odani interesima Rusije i Vladimira Putina.

To komplicira pregovore većine koja bi mogla imati i više od neophodnog 41 poslanika u Skupštini Crne Gore.

Mediji u ovoj državi spekuliraju da diplomate lobiraju da se pravi vlada bez DF-a.

Ističe se i da se intenzivno radi na tome da se postigne dogovor između Đukanovićevog DPS i Demokrata.

U takvoj kombinaciji moguće je formiranje nove manjinske vlade, koju bi - po uzoru na Abazovićevu, podržao DPS, kao i manjinske partije, ali bez učešća u izvršnoj vlasti kadrova Đukanovićeve partije.

Nejasno je da li objava Bečića da ne želi ni premijersku ni poziciju predsjednika Skupštine utire put takvoj koaliciji ili je blokira.

Ukoliko plan diplomata o formiranju "velike" koalicije Demokrata i DPS-a propadne, šanse da Abazović ponovo bude premijer rastu.

Za Zapad on je bitno prihvatljivije rješenje za čelnika prosrpskog bloka vlasti od Mandića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...