HEROJI GODINE: Nobelovu nagradu za mir dobili borci za ljudska prava iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije

Norveški Nobelov komitet danas je saopštio da je ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodijeljena dvjema organizacijama i jednom pojedincu.

  • Svijet

  • 07. Okt. 2022  

  • 0

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir su ruska organizacija za ljudska prava "Memorial", ukrajinska organizacija za ljudska prava "Centar za građanske slobode" te Ales Bialitski, bjeloruski borac za ljudska prava.

Norveški Nobelov komitet danas je saopštio da je ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodijeljena dvjema organizacijama i jednom pojedincu.

Radi se o bjeloruskom aktivisti Alesu Bialitskijom, ruskoj organizacija za ljudska prava "Memorial" i ukrajinskoj organizaciji za ljudska prava "Centar za građanske slobode".

"Ovogodišnji pobjednici predstavljaju civilno društvo u svojim državama i već dugo godina promoviraju pravo na kritiziranje vlasti i zaštitu fundamentalnih ljudskih prava. Uložili su izuzetan napor da dokumentuju ratne zločine, kršenje ljudskih prava i zloupotrebu ovlasti. Zajedno pokazuju značaj civilnog društva za mir i demokratiju", saopštili su iz Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade za mir.

 Ales Bialitski koji je osvojio ovogodišnju nagradu za mir jedan je od pokretača demokratskog pokreta koji se pojavio u Bjelorusiji sredinom 1980-ih.

Posvetio je svoj život promoviranju demokratije i mirnog razvoja u svojoj domovini. Osnovao je organizaciju Viasna (Proljeće) 1996. godine koja je evoluirala u organizaciju za ljudska prava koja je dokumentovala i protestirala protiv upotrebe torture vlasti protiv političkih zatvorenika.

Vlada Bjelorusije je više puta pokušavala ućutkati Bialitskog koji se od 2020. godine u pritvoru bez suđenja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...