ZAINTERESOVAN ZA FUNKCIJU PREMIJERA FEDERACIJE BiH: Dino Konaković priznao da želi praviti vlast sa Čovićevim HDZ-om

Konaković je ovime potvrdio da je partner s Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i da već planira pravljenje vlasti na nivou Federacije BiH. I to je uredu.

  • Politika

  • 09. Okt. 2022  

  • 21

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković večeras je izjavio da je zainteresovan za funkciju premijera Federacije BiH, ali uz jaku programsku koaliciju koju će činiti i HDZ Dragana Čovića

Na pitanje novinara Radio Sarajeva da li će on biti novi federalni premijer, Konaković je odgovorio:

"Neću bježati od te odgovornosti! To je jedna od najvažnijih dužnosti u BiH, sigurno najoperativnija i za suštinske reforme možda najvažnija funkcija. Važnija od svih kantonalnih, pa i od Vijeća ministara BiH, gdje su neke druge nadležnosti. Ono što mi je važno jeste da ova koalicija okupljena oko Denisa Bećirovića i možda neke druge stranke naprave tu stabilnu, čvrstu većinu, da se napravi kvalitetan programski koncept kao što je bio u Kantonu Sarajevu. I da se onda sa partnerima - HDZ-om BiH i još kojim krene u suštinsko, istinsko provođene reformi."

Konaković je ovime potvrdio da je partner s Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i da već planira pravljenje vlasti na nivou Federacije BiH. I to je uredu.

Malo prije toga, Konaković je bio aktivan na Twitteru gdje je ponovo neopravdano prozvao portal Klix.ba i njegove novinare zbog izvještavanja sa martovskih pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Ovim tvitom, Konaković neosnovano nastavlja crtati metu na čelu novinara portala Klix.ba zbog ličnih postupaka za koje ne želi preuzeti odgovornost i suočiti se s realnošću.

"Hajku je prvi poveo novinar najčitanijeg portala u BIH, inicijala S.M. Direktno me optužio da pogodujem HDZ-u. Njegov ga urednik branio", napisao je, između ostalog, predsjednik NiP-a i tako nastavio višemjesečni pritisak na novinare najčitanijeg portala u Bosni i Hercegovini.

Tog 20. marta ove godine Konaković je na Twitteru napisao:

"Nikad nećemo pristati na koncept uređenja Doma naroda FBiH po uzoru na RS. To bi bila apsolutna pobjeda Dodikovog režima koji je etnički očistio manji bh. entitet i potvrda da rade ispravnu stvar. Kratka je pamet predlagaća takvog modela".

Nakon niza negativnih reakcija na njegov račun zbog ove rečenice, Konaković je "krivca" pronašao u portalu Klix.ba jer mu se nimalo nije dopalo kako smo tada, u momentima pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, precizno prenijeli njegovu izjavu sa Twittera uz opasku da je indikativan trenutak objave s obzirom da je on, kao jedan od pregovarača, objelodanio nešto što suštinski ide u prilog HDZ-u s obzirom da ta stranka nije željela pristati na suštinsko reduciranje Doma naroda Federacije BiH.

Konaković smatra da su novinari Klix.ba tekstom da je on protiv izjednačavanja Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a, što je u martu objavio na Twitteru, izvršili hajku na njega. Hajkom smatra novinarsko izvještavanje i detaljno praćenje najvažnije političke teme. To što su ga kasnije mnogi kritikovali zbog toga, krivca je jednostavno našao u novinarima Klix.ba pa ih i danas proziva, ali to vjerovatno nije pritisak na medije.

A za one koji detaljno nisu pratili tok događaja, u martu je na stolu, u pregovorima sa Mathewom Palmerom i Angelinom Eichhorst na stolu bio i zahtjev da politički predstavnici u FBiH pristanu da se ovlasti Doma naroda izjednače sa ovlastima Vijeća naroda u RS-u. Podsjetimo, međunarodne pregovarače u tom trenutku uopšte nisu zanimale ustavne promjene u RS-u pa se smanjivanje ovlasti Doma naroda FBiH u tom trenutku shvatalo kao jedina opcija gdje se može tražiti kompromis sa HDZ-om.

Konakovićevo protivljenje da se izjednače ovlasti Doma naroda FBiH sa Vijećem naroda u RS-u u tom trenutku je išlo u prilog HDZ-u koji nije pristajao na takvo nešto jer je želio sačuvati trenutne ovlasti Doma naroda zato što su one izvor moći u FBiH.

Danas, kada je izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH nametnuo visoki predstavnik, ali samo za entitet FBiH, ali ne i za RS, Konaković poručuje kako je on vizionarski znao da se ne smije pristati na izjednačavanje ovlasti jer se sad nakon izbora naslućuje da Bošnjaci u Vijeću naroda RS-a vjerovatno neće imati svoje predstavnike koji će moći pokrenuti vitalni interes te da se nije smjelo pristati na legitimiranje Dodikovog aparthejda.

I Konaković je u pravu, ne smije se pristati na takvo nešto, ali uporno ignoriše da je još u martu, sportskim rječnikom rečeno, odigrao pas za HDZ. Ali danas lider NiP-a ne kritikuje direktno visokog predstavnika što je nametnuo odluku koja HDZ-u omogućava kontrolu kluba Hrvata u Domu naroda jer samo ta stranka može doći do te kontrole, već kritikuje novinare i optužuje ih za "hajku" jer su pisali, a paralelno i samom njemu davali jako mnogo prostora.

U konačnici radi se o dva sasvim različita konteksta. Prvi je pokušaj stranaka da same dogovore neka rješenja kroz smanjenje ovlasti Doma naroda pa danas ne bi bilo ni važno ko kontroliše koji klub.

Drugi je kontekst ovo trenutno stanje, a ono kaže da je visoki predstavnik nametnuo odluke koje se tiču FBiH, dok u RS-u i dalje ostaje Dodiku sva moć i sva moguća kontrola.

Lider NiP-a je, također, u posljednjem intervjuu kazao da se "iskrena promjena može desiti ako sa naše strane bude novi vjetar, nova energija. Ako ostanu ovi isti SDA, HDZ, SNSD, očekuje nas najveći egzodus u narednoj godini."

A onda je u nastavku razgovora istakao da "političko buđenje kaže da se bez HDZ-a i Čovića u BiH ne može napraviti nijedna vlast, ni na jednom nivou".

Za kraj recimo i to da NiP neće biti jedini kojem je HDZ simpatija za formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou. To je potvrdio večeras predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je rekao da će se rado odazvati pozivu Dragana Čovića. Dakle, sve one predizborne priče, sa svih strana, o potrebi za izbacivanje retrogradnih politika HDZ-a I SNSD-a iz vlasti i sa političke scene - sada padaju u vodu, prenosi Klix.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...