DOBRO DOŠLI, DRAGI GOSTI: Projekat "Mistični Balkan" dovodi turiste iz SAD-a

Tokom razgovora je konstatirano da bi dolazak američkih turista bio pravi znak da je region siguran i da nudi mnogo toga zanimljivog, a bio bi i prava poruka kompanijama iz SAD-a da bi trebalo da dodatno investiraju u Zapadni Balkan.

  • Društvo

  • 27. Apr. 2024  

  • 0

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković i zamjenik generalnog sekretara Mirko Bošković prisustvovali su događaju u organizaciji Privredne komore Crne Gore kojim je obilježen početak primjene projekta "Jačanje transatlantske turističke suradnje između privrednih komora Zapadnog Balkana i Sjedinjenih Američkih Država".

Radi se o višegodišnjem projektu koji je pokrenut s ciljem kreiranja zajedničkog turističkog proizvoda i promoviranja ponude na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, a potpisivanjem Memoranduma o suradnji, koje će biti upriličeno tokom Transatlantskog privrednog foruma Jugoistočne Evrope u maju, stvorit će se platforma za saradnju između turističke privrede zemalja Zapadnog Balkana i SAD-a.

Osim privrednih komora zapadnobalkanske šestorke, partneri u implementaciji projekta su Transatlantic Leadership Network i NVO Embracing Sustainability in Tourism of Montenegro.

Tokom događaja istaknuta je važnost sektora turizma za ekonomije, ali i promociju regiona Zapadnog Balkana te kreiranje zajedničke turističke ponude kroz koju će biti prezentirana netaknuta priroda, jedinstvo kulture, tradicija, prirodne ljepote i razne atrakcije na području koje je potpuno neotkriveno i jedinstveno, a samim tim i interesantno za turiste iz SAD-a. Američko turističko tržište karakteriziraju zahtjevni putnici, koji cijene specifična i jedinstvena iskustva i personalizirane usluge, a putuju tokom cijele godine i preferiraju otkrivanje skrivenih destinacija, jedinstvenih iskustava i atrakcija.

Turizam ima esencijalnu ekonomsku komponentu u regionu Zapadnog Balkana, zbog čega Vlada Sjedinjenih Američkih Država i pruža snažnu podršku ovom sektoru, te ostaje posvećena jačanju veza u regionu. Najavljeno potpisivanje Memoranduma Transatlantic Leadership Network-a i privrednih komora u Washingtonu predstavlja još jedan korak ka jačanju posvećenosti ovoj inicijativa i proširenju ekonomske suradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Zapadnog Balkana, doprinoseći boljem međusobnom razumijevanju i uspostavljanju bližih društvenih i ekonomskih veza.

Nakon uvodnih govora, uslijedila je prezentacija turističko-promotivnog filma BRAND USA, a direktor kompanije SaaSolutions, Nihad Kozlić predstavio je novu internet-stranicu na kojem će biti prezentirana turistička ponuda zemalja Zapadnog Balkana obuhvaćenih ovim projektom (Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Albanija).

Predstavnici VTK također su prisustvovali i sastanku s predsjednikom Vlade Crne Gore Milojkom Spajićem koji je tom prilikom upoznat s planovima projekta koji se promovira pod sloganom "Mistični Balkan", a koji bi trebalo da bude potvrda dobre regionalne suradnje.

Tokom razgovora je konstatirano da bi dolazak američkih turista bio pravi znak da je region siguran i da nudi mnogo toga zanimljivog, a bio bi i prava poruka kompanijama iz SAD-a da bi trebalo da dodatno investiraju u Zapadni Balkan.

Naglašeno je i da bi saradnja u turizmu mogla da ima veliki multiplikacijski efekt na brojne druge gospodarske sektore i da je projekt velika šansa za region. Predsjednik je upoznat i s predstojećim potpisivanjem Memoranduma u Washingtonu, dok je glavni događaj planiran za oktobar, kada će se održati konferencija kojoj će prisustvovati i veliki američki turoperatori.

Zaključeno je da je za uspjeh projekta neophodno i osigurati više boljih avio konekcija od Sjedinjenih Država do zemalja Zapadnog Balkana.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...