KOMESAR VARHELYI POSLAO ZNAKOVITU PORUKU: „Kada je riječ o Republici Srpskoj vidjeli smo da ne trpi..."

Navodi da izvještaj o Bosni i Hercegovini ne bi nazvao negativnim nego iskrenim.

  • Vijesti

  • 13. Okt. 2022  

  • 2

"Odluka znači da smo stavili prijedlog Vijeću. To je tijelo EU koje donosi odluku o dodjeli kandidatskog statusa BiH, da BiH postane država članica EU", istakao je komesar za proširenje Oliver Varhelyi u Dnevniku 2 FTV-a.

"Pokušali smo da se fokusiramo na najkritičnija reformska pitanja i većina se odnosi na oblast vladavine prava, pravosuđe, funkcionisanje tužilačke profesije, ali sagledavali smo i oblasti kao što su migracije gdje je zaista potrebno da ostvarimo saradnju sa BiH. Potreban je potpuno funkcionalan sistem azila. Također smo uzeli u obzir borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ponuda koju je dalo Evropsko vijeće u junu, mi smo to sada potvrdili. Mi smo spremni, evo dali smo svoj prijedlog Vijeću, da prihvati BiH kao kandidata uz razumijevanje da će se ove reforme provesti i uz razumijevanje da pitanje izborne reforme ostaje i dalje ključni prioritet koji treba hitno riješiti."

Navodi da izvještaj o Bosni i Hercegovini ne bi nazvao negativnim nego iskrenim.

"U tom izvještaju mi smo se fokusirali na glavne nedostatke, glavna pitanja kako bismo dali određene smjernice nadležnim kako postupiti u skladu sa kriterijima koji su potrebni za članstvo u EU. Ali ostvaren je određeni napredak. Vidjeli smo da sada imamo potpuno funkcionalne institucije što je omogućilo zemlji da donese vrlo važne zakone poput novog Zakona o javnim nabavkama. To je nešto što je bilo za nas važno, ne samo zbog tržišta i javnih nabavki, nego u smislu borbe protiv korupcije. Također, zemlja je uspjela da se pridruži programima EU. Konkretno dva takva programa. Pristupila je Evropskom mehanizmu civilne zaštite i to smatramo važnim elementima napretka koji su i nama dali priliku da stavimo jedan ovakav prijedlog. Ali, da budem u potpunosti iskren i otvoren, mi želimo da BiH ispuni očekivanja prema ljudima u BiH, a to je evropska budućnost. Da, bilo je nedostataka u zemlji ali mi se nadamo da će ova ponuda koju je dala Evropa biti realnost koja će se ukazati odmah nakon izbora, da će vlade, parlamenti koji će se uspostaviti prihvatiti ovu ponudu ozbiljno. Želimo jedan novi početak u BiH i evo, ovo je naš doprinos tome. Nadam se da će zemlja iskoristiti ovu priliku."

Varhelyi kaže da kritikuju pravosuđe jer ima vrlo jasnih sukoba interesa i vrlo jasnih problema kada je riječ o pravosuđu.

"Vrlo važna imenovanja u pravosuđu nisu obavljena. Bavili smo se tim sektorom i to je jedan javni zahtjev naroda u BiH. To je jedna tema koja se najčešće spominje kao nedostatak i to od strane ljudi u BiH."

Kada je riječ o Republici Srpskoj ističe da ne trpi cijela zemlja.

"Kada su na snazi bile blokade vidjeli ste da smo mi djelovali sa negativnim inicijativama prema njima. Vidjeli ste da je došlo do suspendovanja finansiranja za projekte samo na teritoriji RS-a. Pored toga, oni su ostvarili određene rezultate, a to je da su se predstavnici RS-a vratili u institucije i kao posljedica toga desilo se ovo o čemu sam ranije govorio. Dakle, mislim da je došlo do promjene raspoloženja u RS-u kada je o tome riječ i vidimo neke stvari da se dešavaju i nadam se da će ponuda koju smo mi sada stavili zaista biti iskorištena jer ovo jeste prilika za cijelu zemlju, ne samo za Federaciju ili Republiku Srpsku. Dakle ponuda se odnosi na cijelu zemlju i samo takva, cijela zemlja može iskoristiti potpuni potencijal ove ponude."

"Imamo cijeli spisak pitanja na kojima se treba raditi. Oni su vrlo jasno i precizno definisani i zahtijevaju vrlo konkretne odgovore. Stavili smo tu i određene smjernice kako nastaviti sa radom i zaista se nadamo da ćemo imati novi parlament koji će odmah krenuti sa radom na provedbi ovih reformi", zaključio je Varhelyi za FTV.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...