PRIJE TRI GODINE IZLAGALA JE U UG BiH: Preminula hrvatska umjetnica Jagoda Buić Wuttke; Uz pomoć jedne bosanske tkalje izradila je...

Hrvatska vizuelna umjetnica, majstorica tapiserije i kostimografkinja Jagoda Buić Wuttke umrla je u 93. godini u Veneciji.

  • Kultura

  • 18. Okt. 2022  18. Okt. 2022

  • 0

Buić Wuttke je bila najpoznatija po svojim monumentalnim instalacijama i tapiserijama od vlakana, koje su u drugoj polovini 20. vijeka obilježile njen umjetnički rad, ali i tadašnju savremenu umjetničku scenu. Izlagala je u brojnim svjetskim muzejima. 

Dobitnica je više međunarodnih priznanja  među kojima su i Grand Prix na Bijenalu u Sao Paulu, nagrada UNESCO-a za zasluge na području likovne umjetnost, nagrada Vladimir Nazor za životno djelo. 

Šezdesetih godina, uz pomoć jedne bosanske tkalje, izradila je prvu tapiseriju. Posljednji put svoja djela u našoj zemlji izložila je 2019. godine u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...