LAJČAK NAKON SASTANKA SA KURTIJEM: "Izbjeći tenzije, odgoditi odluku o preregistraciji"

„Napredovali smo u našim razgovorima i to je sve što sada mogu da kažem“, naglasio je Lajčak.

  • Regija

  • 22. Okt. 2022  22. Okt. 2022

  • 2

Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je nakon sastanka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem istakao važnost izbjegavanja tenzija na terenu, imajući u vidu da rok za preregistraciju automobila sa srpskim oznakama ističe 31. oktobra. Ponovio je da eskalacija situacije nije ni u čijem interesu.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Lajčak je potvrdio da je od kosovskog premijera zatražio odgađanje procesa preregistracije za još deset mjeseci.

„To će biti odluka premijera (Kosova) i ja neću komentarisati u njegovo ime“, rekao je on.

Lajčak je dodao da je razgovor sa Kurtijem bio „konstruktivan i koristan“.

„Napredovali smo u našim razgovorima i to je sve što sada mogu da kažem“, naglasio je Lajčak, prenosi Nova.rs.

Lajčak je na Kosovu boravio i 13. oktobra, kada je novinarima rekao da je sa kosovskim premijerom razgovarao o nekoliko tema, među kojima je bilo i pitanje preregistracije automobila sa srpskim oznakama na RKS tablice.

Rok Vlade Kosova za preregistraciju ističe 31. oktobra, a dosadašnji stav je bio da on neće produžavati, te da od 1. novembra više neće moći da se upravlja automobilima sa oznakama radova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...