VELIKI PRIJATELJ ZAPADNOG BALKANA: Ljubljana lobira da Borut Pahor naslijedi Lajčaka

Nezvanične procjene su da je Pahor odgovarajući kandidat koji ispunjava uslove za popunjavanje mjesta kada Miroslavu Lajčaku krajem augusta istekne drugi mandat.

  • Regija

  • 10. Apr. 2024  

  • 0

Bivši predsjednik Slovenije i osnivač Prijatelja Zapadnog Balkana Borut Pahor, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Slovenije, lobira da preuzme mjesto specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, piše slovenačko Delo.

Prema pisanju ljubljanskog dnevnika, Ministarstvo spoljnih poslova ocijenilo je da je Pahor pogodan kandidat za zauzimanje važne i prestižne pozicije na Zapadnom Balkanu, koji se smatra strateškim područjem Slovenije, pa su odlučili da slovenačka diplomatska mreža pomogne bivšem predsjedniku republike u kandidaturi.

Nezvanične procjene su da je Pahor odgovarajući kandidat koji ispunjava uslove za popunjavanje mjesta kada Miroslavu Lajčaku krajem augusta istekne drugi mandat. Delo dodaje da za mjesto specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Pahor mora lično da se prijavi Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) što, prema saznanjima lista, još nije učinio.

Pahor je osnovao privatni institut Prijatelji Zapadnog Balkana prošlog decembra. Misija Instituta je, kako je saopšteno, da pomaže i savjetuje u vezi sa saradnjom zemalja regiona s evropskim i međunarodnim institucijama kao i u vezi sa saradnjom među narodima i državama Zapadnog Balkana.

Institut je počeo da radi krajem februara. Pahor je osnivač i direktor, a Savjetodavni odbor čini 16 političara i diplomata s iskustvom o problemima Zapadnog Balkana iz 12 zemalja.

Među njima su i bivša visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednost Catherine Ashton, bivši švedski premijer i visoki predstavnik UN za BiH Carl Bildt, bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor, bivša predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, bivši bugarski predsednik Rosen Plevnelijev, bivša zamjenica premijera Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska.

Kao prvi veliki međunarodni projekat najavljena je međunarodna konferencija o političkoj i bezbjednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu u svjetlu geopolitičkih promjena u Evropi i svijetu koja bi trebalo da se održi 19. i 20. aprila u Ljubljani.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...