KO JE NOVI ŠEF ITALIJANSKE DIPLOMATIJE: "Musolini je bio dobar"

Christian Schmidt mu među prvima čestitao...

  • Evropa

  • 22. Okt. 2022  

  • 0

Novi ministar vanjskih poslova Italije je Antonio Tajani.

Visoki funkcioner stranke Naprijed Italija (FI) Silvia Berlusconia poznati je novinar i političar, piše Politicki.ba.

Bio je čak i predsjednik Evropskog parlamenta.

No, njegovu karijeru, posebno u zadnjim godinama, obilježilo je nekoliko skandala.

U februaru 2013. godine odbio je reagirati na upozorenje tadašnjeg komesara za okoliš Janeza Potočnika da je zagađenje od emisije automobila preveliko. Kada je izbio skandal sa namještanjem indikatora štetnih plinova iz vozila, on je tvrdio da o tom pitanju nikada nije izviješten.

alt

Tokom jednog intervjua za RIA Novosti od oktobra 2018. godine požalio se da će ogromne količine novca "završiti u džepovima Roma, stranih državljana, bilo da su oni u EU ili van nje, a ne u džepove uglavnom Italijana". Na burne reakcije udruženja evropskih Roma, koje su odmah uslijedile, nije se htio ni osvrnuti.

U februaru 2019. godine održao je govor u blizini Trsta.

"Da živi italijanska Istra i italijanska Dalmacija", uskliknuo je tada i izazvao erupciju bijesa Slovenije i Hrvatske.

Tada je bio predsjednik Evropskog parlamenta i dvije države, članice Evropske unije, pa samim tim i tog parlamenta, zahtijevale su ostavku ili njegovu smjenu.


Da bi je preduprijedio, on je "objasnio" da je "pogrešno interpretiran" i da njegov govor nije imao nikakve konotacije posezanjima za teritorijama Slovenije i Hrvatske, već je to bilo "obraćanje Italijanima koji tamo žive" da ostanu gdje su "jer im je dobro".

A onda je došao vrhunac verbalnih eskapada.

alt

"Musolini je uradio dobre stvari", rekao je Tajani u martu 2019. godine tokom intervjua za Radio 24.

"Ja nisam fašista , nikad nisam bio fašista i ne dijelim njegovu (Musolinijevu op.p.)političku misao. 

Ali moramo biti iskreni, Musolini je napravio puteve, mostove, zgrade, puno sportskih objekata, obnovio je mnoge krajeve naše Italije, pomagao je industrijsku obnovu... 

Kada neko donosi historijski sud, on mora biti objektivan. 

alt

Naravno, ne slažem sa sa rasnim zakonima koji su ludi. Objava rata, kada je slijedio Hitlera, bila je samoubistvo", rekao je tada Tajani. 

Ministarstva vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske (još) nisu objavila čestitke Tajaniju na novoj dužnosti. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...