RIJETKI ZNAJU U ČEMU JE TRIK: Zbog ovoga su automobilske gume crne boje...

Ona sprečava utjecaj UV zraka i ozona na gume, odnosno – generalno, čini ih sigurnijima i dugotrajnijima.

  • Auto

  • 31. Okt. 2022  

  • 0

Automobilske gume bi trebale biti bijele jer su uglavnom izrađene od gume, koja je bijela. Gume poprimaju crnu boju zbog ugljične čađi koja se dodaje zato što taj materijal stabilizira gumu.

S njim guma postaje otpornija na sve utjecaje i dugovječnija je. Zbog toga guma na kraju poprima crnu boju. Inače, guma je kao materijal ljepljiva pa joj i zbog toga moraju dodavati razne komponente kako bi neutralizirali to njezino svojstvo.

Čađ nije tu samo zbog ublažavanja oštećenja, ona sprečava utjecaj UV zraka i ozona na gume, odnosno – generalno, čini ih sigurnijima i dugotrajnijima.

Na kraju, bijele gume bi na automobilu izgledale lijepo samo kad bi vam ih ugradili u vulkanizerskoj radionici. Već nakon prvih prijeđenih metara pokupile bi prljavštinu i prašinu, koju je teško isprati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...