MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Prilikom zamjene automobilskih guma gotovo svi radimo veliku grešku…

Na tom malom, ali važnom sklopu mnogi štede, a šteta može biti velika – trošenje gume, povećanje potrošnje goriva, ugrožavanje sigurnosti.

  • Auto

  • 11. Okt. 2022  

  • 0

Prilikom zamjene guma i ugradnje zimskih, odnosno novih guma svakako se preporučuje ugradnja novih ventila za zrak.

Na tom malom, ali važnom sklopu mnogi štede, a šteta može biti velika – trošenje gume, povećanje potrošnje goriva, ugrožavanje sigurnosti.

Novi ventili imaju višestruke prednosti, jer guma bolje drži tlak zraka, koji je važan za prijanjanje gume na kolovoz, što osigurava dobra vozna svojstva, te smanjuje trošenje gume i potrošnje goriva.

Naime, ventili pod utjecajem atmosferskih prilika i nečistoća, posebno ako su korištene bez zaštitnih kapica, gube svojstva brtvljenja. Usljed pada tlaka u gumi dolazi do skraćenje trajnosti gume, voznih svojstava i potrošnje goriva, a može doći i do gumidefekta. Zbog toga se prilikom svake montaže guma višestruko isplati ugraditi nove ventile zraka.

Pritom treba paziti da je riječ o kvalitetnim ventilima, koji imaju BR certifikat, jer na tržištu ima jeftinih ventila loše kvalitete.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...