RUSKI IGRAČI U BOSNI I HERCEGOVINI: Plinom se guši Federacija BiH, Putinovi saradnici poželjni partneri za vlast

Stranke iz Sarajeva ovih dana se polomiše uvjeriti građane da je HDZ nezaobilazan za formiranje buduće vlasti.

  • Politika

  • 05. Nov. 2022  05. Nov. 2022

  • 7

Planirani plinovod od Bijeljine na sjeveroistoku do Banjaluke i Bosanskog Novog na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine zaustavljen je na rijeci Drini.

Sada već bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i novi predsjednik RS-a Milorad Dodik stari mandat je završio a novi počeo po starom - ucjenama.

"Dok smo mi u vlasti neće proći nijedan projekat u BiH dok se ne odobri pitanje prolaska gasovoda za Banja Luku", kazao je Dodik nakon posljednje sjednice Predsjedništva BiH na kojoj nije uspio ubijediti ostala dva člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željku Komšića da se potpiše sporazum sa Srbijom, piše Ljudski.ba.

On je o gradnji plinovoda ranije razgovarao i s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, posljednji put 20. septembra ove godine.

Vlada entiteta RS je ovaj plinovod 30. maja 2019. godine proglasila "nacionalnim projektom od strateškog značaja", te je označen "visokim prioritetom".

Većina političkih partija iz Sarajeva po ovom pitanju se ne oglašava. Šute i o subvenciji plina o kojem je objektivno u BiH Sarajevo najviše ovisno. Umjesto toga dio njih se okomio na ambasadora BiH u UN-u Svena Alkalaja upirući prstom u njega da je svojim govorom u kojem je kritikovao Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta stao rame uz rame s Rusijom.

Sadržaj Alkalajevog govora s aspekta istine, opravdanosti ne može biti sporan. Sporno je što godinama BIH nema jedinstven glas u UN-u, pa se onda sve svodi na lične i stranačke stavove što ne doprinosi podizanju političkog ugleda BiH. Ali do toga onima koji kritikuju i koji aplaudiraju Alkalaju svakako nije previše stalo. Njih uglavnom interesuje ko će i kako formirati vlast. Umjesto priče o subvencioniranju cijene plina, ili grijanja koje je u Sarajevo opet poskupilo na prste se računaju budući delegati u Domu naroda kao preduslov za formiranje koalicija.

Stranke iz Sarajeva ovih dana se polomiše uvjeriti građane da je HDZ nezaobilazan za formiranje buduće vlasti. Od Dodika se bar za sada distanciraju, i vjeruju da s opozicijom iz RS-a mogu formirati Vijeće ministara BiH. To je tačno, ali tačno je da se po istom principu može formirati i Vlada FBiH, a to je (ne)oprezno javno pojasnio NIP-ov Aljoša Čampara.

O koaliciji koju generelni sekretar DF-a Dženan Đonlagić naziva državotvornom i jedinom koja se može snažno suprostaviti ruskom i svim drugim uticajima koji bi sutra rado komadali BiH se šuti. U toj koaliciji bi vodeće stranke bile SDP, SDA i DF, ali u ovom trenutku politike u BiH ne vide dalje od fotelja, a vlast bez SDA je projektovana dijelom i iz pojedinih krugova međunarodne zajednice. Iako tamo sjede "najveći" oponenti Rusije njima, čini se, u BiH ne smetaju Putinovi igrači u vlasti.

Ne treba zaboraviti da je ne tako davno hrvatski Nacional bez uvijanja lidera HDZ-a Dragana Čovića označio ruskim čovjekom.

"On je čak javno pozvao da Rusija ostvari veći utjecaj na BiH prilike, pozvao je svojedobno čak i jednu jedinicu ruske vojske u Hercegovinu. Činjenica da Putin, uz Dodika, ima još jednog čovjeka u BiH na svojoj strani pokazuje da on preko Dodika i Čovića može gadno zakomplicirati situaciju BiH", navodi hrvatski magazin.

BiH ovisna o ruskom plinu, sa jedinicima ruske vojske u Hercegovini, i sa hrvatskim vojnicima na teritoriji BiH, ne bi bio baš scenario s kojim bi se mogli ponositi oni koji tvrde da žele promjenu u BiH.

Priča o plinovodu nije završena, a planovi iz Sarajeva su na klimavim nogama. Čović neće lako pristati da bude dio koalicije u kojoj neće diktirati veći dio procesa, a ne treba zaboraviti kako je Dodik nakon objave izbornih rezultata jasno poručio da će se prvo dogovoriti HDZ i SNSD pa tek onda razgovarati sa ostalima.

Upravo zbog toga u ovom trenutku ne treba zatvarati vrata snažnoj državotvornoj koaliciji kojom bi se suzbio uticaj HDZ-a i SNSD-a. Moguće je, baš kao što je moguće pokazati i više brige o građanima kojima život sve više komplikuju svakodnevna poskupljenja, ali valjda to nije politički prioritet broj 1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...