RUGLO KRAJ CESTE: Komunalno preduzeće u Brezi otpad deponuje na nelegalnoj deponiji, građani zabrinuti

Stanovnici Općine Breza godinama imaju problem sa komunalnim otpadom i njegovim adekvatnim i zakonom predviđenim odlaganjem. Apsurd je što lokalno komunalno preduzeće ne poštuje zakone iz ove oblasti i otpad deponuje na nelegalnoj deponiji.

  • Vijesti

  • 06. Nov. 2022  06. Nov. 2022

  • 0

Problem otpada iz Breze u posljednje vrijeme osjete i građani Vareša, jer je nelegalna deponija na koju se dovozi otpad iz Breze locirana uz regionalnu cestu u blizini teritorije Općine Vareš. Dok iz općine Breza pozivaju na strpljenje do pronalaska trajnog rješenja, njihove kolege upozoravaju da neće dopustiti nastavak dovoza smeća na sami ulazak u Vareš.

Regionalni put Breza - Vareš. Iako na tabli piše „strogo zabranjeno istresanje smeća“, upravo oni koji su tablu postavili, Javno preduzeće Komunalno Breza, na tom istom mjestu deponovali su stotine tona otpada na nelegalnoj deponiji „Nedići“. Osim što predstavlja ekološku, ova deponija predstavlja i sigurnosnu prijetnju jer ugrožava bezbjednost saobraćaja. Općinsko vijeće Vareš zatražilo je hitno uklanjanje deponije „Nedići“.

"Ovo je zaista jedan veliki ekološki problem koji sigurno može imati i zdravstveno-epidemiološke razmjere u smislu zagađenja i okoline. Ovdje također smo primjetili desetak pasa lutalica koji razvlače i animalni otpad koji se potpuno ilegalno odlaže na ovu deponiju koja je sama po sebi ilegalna", ističe Mirnes Ajanović, vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Vareš.

Da je deponija u Nedićima nezakonita potvrđeno nam je u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove. Ističu da je kontrolama utvrđeno da lokacija na koju je odložen otpad nije deponija, kao i da pravno lice koje je izvršilo odlaganje ne posjeduje za to dozvolu, zbog čega Kantonalna inspekcija zaštite okoliša poduzima sve zakonom propisane mjere.

"Na osnovu utvrđenih činjenica od strane postupajućeg kantonalnog inspektora donesena su rješenja o naređenju i zabrani: zabrana daljnjeg odlaganja otpada na lokaciju Nedići, općina Breza, naređenje o uklanjanju odloženog otpada i vraćanje lokacije u prvobitno stanje", navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

U Općini Breza ne negiraju navode inspekcije, naglašavajući da je problem odvoza i deponovanja otpada u Brezi prisutan gotovo 15 godina. Dodatni problem, kako ističe načelnik Breze, je taj što je JPK ranija uprava dovela na rub stečaja i kao takvo sa samo jednim vozilom nije bilo u stanju odgovoriti potrebama Breze za adekvatan odvoz smeća. Javno preduzeće Komunalno (JPK) je sada stabilno, a iz Općine Breza tvrde da su na putu skorog rješavanja problema odvoza i deponovanja otpada kojeg se na području ove općine dnevno prikupi 20 tona.

"To ćemo riješiti tako što smo u proceduri nabavke namjenskog kamiona i kontejnera prikolica u koje ćemo pretovarati prikupljeni otpad na dnevnoj bazi i nakon što se napuni taj jedan kontejner, taj namjenski kamion će kontejner voziti 2,3 puta sedmično na regionalnu legalnu deponiju...", kaže načelnik Općine Breza Vedad Jusić.

Prvi korak već je učinjen, na nekoliko lokacija u Brezi postavljeni su punktovi za odvajanje otpada što bi, prema najavama iz lokalnog komunalnog preduzeća, uz dobru saradnju građana trebalo značiti brži i lakši odvoz i odlaganje otpada. Od proljeća će, kako ističu u Općini Breza, sav komunalni otpad iz ove općine biti deponovan na neku od regionalnih deponija, što ranijih godina nije bio slučaj.

(BHRT)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...