UZALUD VAM TRUD SVIRAČI: Trojka u Mostaru na razgovoru o formiranju vlasti s Draganom Čovićem, lider HDZ-a BiH već odlučio...

Čović će insistirati na prijedlogu izmjena koje je predložio HDZ BiH, a koje je Dom naroda PS BiH usvojio polovinom juna, ali ne i Predstavnički dom PS BiH jer nije bilo većine. 

  • Vijesti

  • 08. Nov. 2022  

  • 29

Pregovarački tim stranaka trojke koju čine SDP BiH, NIP i Naša stranka danas će u sjedištu HDZ BiH u Mostaru održati prvi zvanični sastanak sa Draganom Čovićem i ovom strankom o mogućoj koaliciji na nivou FBiH i države. Iako je Čović na jučerašnjoj press konferenciji kazao da će razgovarati sa osmorkom iz trojke je saopćeno da će ove tri stranke zvanično voditi pregovore u ime cijelog bloka. 

HDZ BiH ima nekoliko uslova za potencijalne koalicione partnere, a prvi od njih je Izborni zakon. U HDZ-u se nisu zadovoljili osiguranom većinom u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH zahvaljujući nametnutim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta u izbornoj noći i izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH pa će imati nove uslove za one s kojima pregovaraju.

Čović će insistirati na prijedlogu izmjena koje je predložio HDZ BiH, a koje je Dom naroda PS BiH usvojio polovinom juna, ali ne i Predstavnički dom PS BiH jer nije bilo većine. 

Taj prijedlog posebno tretira izbor članova Predsjedništva BiH iz FBiH i to na način da bi pobjednik iz reda bošnjačkog naroda bio kandidat koji bi osvojio najviše glasova iz reda bošnjačkog naroda.

Pobjednik iz reda hrvatskog naroda bi bio onaj koji bi imao najviše glasova, uz uslov da taj kandidat ima najviše glasova u tri od pet kantona i to: Posavskog, Zapadnohercegovačkog, Hercegovačko-neretvanskog, Kantona 10 i Srednjobosanskog.

Suština prijedloga je da se osigura da isključivo Hrvati u Bosni i Hercegovini biraju člana Predsjedništva i delegati Doma naroda iz reda hrvatskog naroda te da Parlament Bosne i Hercegovine imenuje članove Centralne izborne komisije. 

S obzirom na kritike koje je trojka uputila na rad CIK-a te da su naveli da nemaju njihovu podršku moguće je da sa Čovićem postignu saglasnost oko načina izbora članova CIK-a. Prema zakonu bira ih Predstavnički dom PS BiH gdje je puno teže ostvariti potrebnu većinu i blokirati izbor kao što bi se to moglo u Domu naroda PS BiH. 

Zanimljivo je kako je Čovićev beogradski analitičar Milan Sitarski jutros u programu BHRT-a kazao kako će HDZ BiH najvjerovatnije u vlast ponovno sa SDA i SNSD-om, a je li to i konačni odabir lidera HDZ-a BiH doznat ćemo uskoro.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...