POGLED IZ HERCEGOVINE: Zoran Krešić i Danijel Vidović o tome da li je moguć dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH? (VIDEO)

Novinar Zoran Krešić smatra da međunarodna zajednica želi kroz izborni proces profilirati, kako kaže, svoje igrače. Za njega je problematična i uloga središnjeg izbornog povjerenstva.

  • Politika

  • 20. Apr. 2024  

  • 0

Nedavno održani sastanak partnera koji čine vlast na državnoj razini čini se kako je rezultirao željno očekivanim napretkom kojim se nastoji stabilizirati politička situacija u zemlji te stvoriti preduvjete za usvajanje nekoliko zakonskih rješenja, a jedan od preduvjeta je da već idućeg tjedna Bosna i Hercegovina dobije Izborni zakon kao plod dogovora domaćih političara, prenosi HMS.

Odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju tehničkih izmjena izbornog zakona, poljuljali su se, ionako složeni odnosi u Bosni i Hercegovini. Sastanak državne koalicije koji je održan u srijedu u Istočnom Sarajevu dočekan je u razvidno teškim uvjetima, no, nakon njega poslane su optimistične poruke. Za Hrvate je najvažnija daće se u parlamentarnu proceduru uputi Izborni zakon Bosne i Hercegovine jer Schmidtove izmjene nisu riješile problem legitimnog predstavljanja.

“Očekivao bih da se prihvati u parlamentarnoj proceduri nakaradni Schmidtov zakon kojeg su sugerirali nekoliko međunarodnih administracija i da se onda rade prepravke toga izbornog zakona koji se tiče uloge Središnjeg izbornog povjerenstva”, kazao je za RTV HB novinar i politički analitičar Zoran Krešić.

-Nadam se da će do toga doći, pa neka parlament odluči. Mi smo svjesni, imajući u vidu i dogovor koji je bio postignut u Laktašima koji je bio izgledan da će proći i onda se umiješala na ironičan američka ambasada. Kako će sada biti po tome pitanju doista teško je prognozirati, kazao je za RTV HB politolog Danijel Vidović.

Novinar Zoran Krešić smatra da međunarodna zajednica želi kroz izborni proces profilirati, kako kaže, svoje igrače. Za njega je problematična i uloga središnjeg izbornog povjerenstva.

“Koje je ovim izmjenama nakaradno dosita ojačano. Radi se o ljudima koji su politički pristani, koji su šovinisti. Ja bih zapravo rekao da su uradili posve suprotnu stvar od onoga što ljudi očekuju. Zato očekujem da će domaći političari donijeti novi Izborni zakon koji će biti daleko primjereniji i Bosni i Hercegovini i svemu onome što BiH treba”, kazao je Krešić.

Za sugovornike RTV Herceg-Bosne jedini ispravni put za Bosnu i Hercegovinu je da domaći političari donose odluke.

“Jedina sreća da u ovoj državi se poštuje jedan riječ, odnosno da se na njoj donese i sklapaju odluke, a to je kompromis. Kompromis ne podrazumijeva da je jedna strana uvijek zadovoljna, a mi smo svjedoci na međunarodna zajednica u trideset godina koliko administrira u BiH je bila previše puta pristrana, previše puta je donosila odluke koje su se sviđale samo jednoj strani”, kazao je Krešić.

U slučaju da se usvoji Izborni zakon koji bi bio na tragu dosadašnjih dogovora i provedbi presuda domaćih i stranih sudova, to bi bio jedan veliki zamah i u stabilizaciji poljičkih odnosa u Bosni i Hercegovini. Bio bi to i korak naprijed , smatraju analitičari, u pravom smjeru – onom prema Europskom putu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...