JE LI MOGUĆE: Hoće li Stari most biti skinut sa UNESCO-ve liste?

Jedna od neuralgičnih tačaka je hotel Marriot, tvrdi Popovac.

  • Kultura

  • 10. Nov. 2022  

  • 1

Stari most u Mostaru najprepoznatljiviji je simbol ovog grada, ali i jedan od najljepših mostova u BiH. U julu 2005. godine upisan je na listu svjetske baštine UN-a kao prvi objekat u BiH koji se našao na popisu najvrednijeg svjetskog kulturnog blaga. 

Međutim, već godinama UNESCO upozorava na objekte koji se nalaze u njegovoj blizini, a koji narušavaju kulturnu cjelinu Starog mosta i Starog grada u Mostaru. U posljednje vrijeme sve više kritika upućuje se na račun skakaonice koja se gradi u blizini Starog.

Arhitektica Maja Popovac upozorava kako postoji opasnost da Stari most bude čka i izbrisan sa UNESCO-ve liste.

 

- Već u startu je UNESCO locirao nekoliko neuralgičnih tačaka i jedna od njih je hotel Marriot koji je trebao biti snižen i onda umjesto da se pristupi skidanju ta dva sprata koja su bila problem on je otišao još u širinu. Izgleda da nismo shvatili koliko je ta UNESCO-va prijetnja realna i nije riječ samo o skakaonici već o više objekata, istakla je Popovac u razgovoru za N1.

Prema njenim riječima, domaće vlasti, nakon što završe rekonstrukciju nekog spomenika, misle da su time završile posao.

- Treba ih čuvati jer kada smo u nešto već uložili novac pokrenuli smo i određene procese. Ne treba neke spomenike ni rekonstruisati do trenutka kada mi nemamo neki menadžment plan i kada ne znamo kako voditi računa. Kada je nešto stajalo 300 godina neće propasti u narednih 15, možemo nešto i konzervirati i čuvati, a ne raditi ad hoc rekonstrukcije, ne voditi poslije o tome računa. To je najveća prijetnja za spomenike, dodala je Popovac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...