ŽELJKA NAKON ŠTO JE STUPILA NA NOVU FUNKCIJU U PREDSJEDNIŠTVU: "Bosna i Hercegovina je zarobljena zemlja..."

Cvijanović je navela da nema logike da u Sarajevu blokiraju izgradnju nekog auto-puta, aerodroma, HE "Buk Bijela" i projekta gasovoda kroz RS jer je to u interesu svih građana u BiH.

  • Politika

  • 10. Nov. 2022  10. Nov. 2022

  • 4

"Novoizabrana članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da je Bosna i Hercegovina 'zarobljena zemlja koja je okovana debelim ledom' jer se u njoj sudaraju dva politički podijeljena koncepta, ali da treba da iskoristi svaku šansu koju joj daju regionalne inicijative.

Cvijanovića je istakla da je njen prioritetni zadatak da u ime RS štiti ustavnu i svaku drugu poziciju RS u domenu bilo kojeg interesa RS i naroda.

Ona je navela da RS zagovara stav ustavne Bosne i Hercegovine i ustavne RS dok s druge strane "u političkom Sarajevu postoje centralističke težnje i aspiracije jer nastoji na svaki mogući način oduzeti nadležnosti od entiteta i kantona i prebaciti ih na nivo Bosne i Hercegovine".

Cvijanović je navela da nema logike da u Sarajevu blokiraju izgradnju nekog auto-puta, aerodroma, HE "Buk Bijela" i projekta gasovoda kroz RS jer je to u interesu svih građana u BiH.

"Te stvari treba otkočiti", naglasila je Cvijanović za Radio RS.

Govoreći o prijedlogu da BiH uskoro dobije kandidatski status za ulazak u EU, Cvijanović je navela da je riječ o preporuci za kandidatski status ukoliko se ispune određeni uslovi, ali da se postavlja pitanje da li BiH uopšte ima evropski put ako ima stranca u Ustavnom sudu BiH ili ima stranca koji se predstavlja kao visoki predstavnik kojeg smatraju nelegitimnim institucije RS.

Cvijanović je rekla da u BiH postoji opredjeljenje za članstvo u EU, ali je ukazala da u BiH postoji stranac koji se predstavlja kao visoki predstavnik koji nameće zakone i donosi neustavna rješenja ponašajući se kao diktator.

"To je ponor za BiH kao državu i za priču o evropskom putu",  naglasila je Cvijanović.

Prema njenim riječima, RS treba čuvati nadležnosti koje je dobila dejtonskim Ustavom BiH, njegovati koordinaciju i saradnju, harmonizaciju na svakom planu između dva entiteta i vezu sa institucijama BiH.

Ona je rekla da je spremna dati svoj doprinos kako bi se pomaci napravili, što znači da svi imaju svoja prava koja im je Ustav dao, te da niko nikome ne treba ništa da uzurpira.

Cvijanović smatra da ozbiljno treba popravljati odnose u regionu.

"BiH za njen opstanak u budućnosti treba dobra saradnja sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom. To su ljudi sa kojima možemo najbolje da se razumijemo i konačno dijelili smo jedan dobar dio istorije zajedničkog života", dodala je Cvijanović.

Ona smatra da već postoji Predsjedništvo koje je izabrano na način da već ima određenih osporavanja od strane jedne od država u okruženju i jednog člana, što implicira da već postoje i problemi.

Cvijanović je rekla da je projekat "Otvoreni Balkan" u dobrom dijelu replika nečega što je već preduzeto u okviru Berlinskog procesa.

"S tim što taj `Otvoreni Balkan` nama daje mogućnost za nadogradnju koju nam ne nudi Berlinski proces, ali u osnovi imate određene stvari koje su podudarne. I sad valja vam Berlinski proces, ali ne valja vam `Otvoreni Balkan` zato što je to neka naša interna balkanska priča", rekla je Cvijanović.

Cvijanović je naglasila da tu nije riječ ni o kakvoj zamjenskoj formi za EU nego o odličnoj pripremi za ono što jeste osnovni postulat funkcionisanja u okviru EU.

"To bi značilo mnogo za naše prevoznike, privrednike, turiste, za našu akademsku zajednicu i studente, radno sposobno stanovništvo i za njihovu migraciju na suženom balkanskom prostoru, da ne odlaze u bijeli svijet, da ih držimo tu, da vidimo kakve su im potrebe, da se zapošljavaju i da se priznaju diplome", zaključila je Cvijanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...