ŠTA SADRŽI DOKUMENT “EKSPERTNIH TIMOVA“: Da li će tzv. osmorka tražiti hitnu implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava od HDZ-a?

Da li će koalicioni partneri zaustaviti i tražiti međunarodnu zaštitu u svim slučajevima neovlaštenog korištenja prirodnih bogatstava i resursa BiH, odnosno napokon donijeti Zakon o državnoj imovini kojom će je zaštititi? Da li će novi saziv Vijeća ministara BiH, na čelu s Ministarstvom pravde, odmah i neizostavno u evidencije BiH uvrstiti pravosnažne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i njegovog nasljednika koje su godinama blokirane upravo od strane Ministarstva pravde BiH (na čelu s ministrom iz HDZ-a)? Da li će koalicioni partneri hitno odblokirati i pružiti podršku odobrenim, ali više godina blokiranim projektima o neophodnoj modernizaciji i opremanju Oružanih snaga BiH?...

  • Mini market

  • 16. Nov. 2022  16. Nov. 2022

  • 6

Za danas je u Sarajevu najavljen sastanak tzv. osmorke (SDP BiH, Naša stranka, Narod i Pravda, Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokret demokratske akcije, SBiH, Narodni evropski savez) na kome će ove partije, kako su najavili, ponuditi svoj programski dokument HDZ-u BiH koji bi trebao biti “temelj koalicijskog sporazuma“.

Kako je saopćeno iz tzv. osmorke radi se o “iscrpnom dokumentu s desetinama vrlo konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica“ koji je “rezultat rada niza ekspertnih timova političkih subjekata, a tiče se hitnog pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomskih mjera, kao i uvođenja mjera za funkcioniranja pravne države“.

Puno su toga iz tzv. osmorke pričali i obećavali, prvenstveno promjene na bolje, čak smo čitali i o HDZ-u skoro bajkovite informacije koje se nekako nikako ne uklapaju s onim što pričaju i rade iz vrha HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem. Također, obećanja tzv. osmorke u potpunoj su suprotnosti s onim što radi i poručuje Milorad Dodik, da će on i Čović odlučivati o partnerima iz Sarajeva, te da je uvjet za formiranje vlasti deblokiranje svih projekata Republici Srpskoj, od kojih je većina politički povezana s rusko-srbijanskim investicijama i interesima i zadire u državnu imovinu Bosne i Hercegovine.

No, predstavnici tzv. osmorke uporno tvrde drugačije tako je Dragan Stevanović, oštro kritizirajući DF jer nisu pristali na koaliciju sa njima, izjavio kako odbijaju savršenu mogućnost da “kreiraš program“, izbaciš iz vlasti SDA i SNSD, a HDZ staviš pod kontrolu?! Nije jasno o kojoj to političkoj snazi i matematici govori Stevanović kad tzv. osmorka nema još ni komotnu većinu u Domu naroda, a sasvim je jasno i ako je budu imali da će biti minimalna, jer odbijaju praviti jaku probosansku koaliciju u Sarajevu, što će davati prednost u pregovorima i HDZ-u i SNSD-u. Neznanje, politička naivnost ili obmana građana, sasvim je svejedno, ono što je zaista važno jeste program, odnosno dogovor stranaka koje formiraju vlast, jer će on odlučiti budućnost države.

Iako bi s obzirom na zabrinutost građana, pogotovo nakon odluka Christiana Schmidta, ali i poruka i onoga što rade Dodik i Čović, tzv. osmorka morala raditi transparentnije i upoznati građane s konkretnim programom koji će biti ponuđen za formiranje vlasti i na državnom i na federalnom nivou, osim obećanja i uopćenih poruka, javnost ne zna šta se nudi HDZ-u, ali zato iz HDZ-a ne kriju svoje zahtjeve prvenstveno oko daljih reformi i promjena Izbornog zakona o kojima tzv. osmorka ništa ne govori.

Tokom prošlog mandata krizu vlasti na državnom nivou konstantno je uzrokovao SNSD (podržan HDZ-om koji sad obećava evropsku budućnost uz tvrdnje da su oni u BiH motor proevropske politike, što je u najmanju ruku smješno zbog svih blokada koje su podržavali u državnom parlamentu), a na federalnom nivou HDZ (podržan HDZ-om) jer nisu ispunjene njihove želje o promjenama Izbornog zakona.

Koalicija SNSD-HDZ i zvanično je protekle četiri godine djelovala zajedno više puta, ali podsjetimo da su odbili da podrže promjene zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik, Valentin Inzko, a kojima se zabranjuje negiranje genocida, kao što su odbili i da podrže rezoluciju kojom se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu.

Upravo zbog dosadašnjeg zajedničkog djelovanja SNSD-a i HDZ-a (u razgradnji države) ovo su neka od ključnih pitanja koja bi se morala naći u programu tzv. osmorke i među njihovim ciljevima ukoliko uđu u vlast (ponavljaju da im fotelje nisu bitne), a koji će ponuditi HDZ-u, a onda, kako su najavili i drugim strankama, što znači i SNSD-u:

  1. Da li će Bosna i Hercegovina s “novom“ vlašću slijediti usvojene zakone BiH u pogledu članstva u NATO i Evropskoj uniji, kao i stav da su sve druge odluke bilo kojeg entitetskog organa ili institucije koje nisu u skladu sa tim zakonima prepreka koalicionom sporazumu?
  2. Da li će se koalicija svim zakonskim sredstvima boriti i zalagati za teritorijalnu nepovredivost granica BiH? 
  3. Da li će tzv. osmorka tražiti hitnu implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, a prioritetno presuda Sejdić-Finci, Zornić, Pilav, Pudarić (objašnjavajući odluku koju je nametnuo u izbornoj noći Schmidt je ustvrdio da provođenje odluka evropskog suda ostavlja bh. vlastima)?
  4. Da li će biti upućen zahtjev visokom predstavniku i OHR-u da u roku od šest mjeseci, od momenta uspostave nove koalicione vlasti u BiH, a u slučaju neimplementacije evropskih presuda, primjeni Bonska ovlaštenja?
  5. Da li će biti upućen hitan zahtjev koalicionih partnera NATO-u za poziv za članstvo, kao posljednju stepenicu u pristupanju Alijansi, imajući u vidu da je BiH proteklih dana u NATO poslala Izvještaj o usvajanju ANP za 2021 i 2022. godinu?
  6. Da li će novi saziv Vijeća ministara BiH, na čelu s Ministarstvom pravde, odmah i neizostavno u evidencije BiH uvrstiti pravosnažne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i njegovog nasljednika koje su godinama blokirane upravo od strane Ministarstva pravde BiH (na čelu s ministrom iz HDZ-a)?
  7. Da li će koalicioni partneri imati jedinstven stav protiv tajnih potjernica i spiskova kojim države iz okruženja hapse i procesuiraju bh. građane i traže da im se izruče građani BiH koji su počinili navodne zločine u BiH, bez obzira na državljanstvo, ili se novi koalicioni dogovori neće opterećivati temama iz prošlosti?
  8. Da li će podržati rezolucije Evropskog parlamenta i Bundestaga o BiH, Izvještaje ICTY/MICT upućenih Vijeću sigurnosti UN-a o blokada i opstrukcijama u progonu ratnih zločinaca, negiranju haških presuda i glorifikaciji ratnih zločinaca? 
  9. Da li će koalicioni partneri pozvati sve države, posebno članice EU da usvoje rezolucije Evropskog parlamenta o počinjenom genocidu u Srebrenici?
  10. Da li će koalicioni partneri hitno odblokirati i pružiti podršku odobrenim, ali više godina blokiranim projektima o neophodnoj modernizaciji i opremanju Oružanih snaga BiH?
  11. Da li će u cilju jačanja države podržati državni godišnji budžet koji će biti najmanje u nivou entitetskih budžeta? 
  12. Da li će koalicioni partneri dosljedno podržavati politiku EU i USA u sankcijama i mjerama prema Ruske federacije zbog agresije na Ukrajinu?
  13. Da li će podržati članstvo Kosova u UN-u?
  14. Da li će koalicioni partneri zaustaviti i tražiti međunarodnu zaštitu u svim slučajevima neovlaštenog korištenja prirodnih bogatstava i resursa BiH, odnosno napokon donijeti Zakon o državnoj imovini kojom će je zaštititi? 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...