IZ TUŽILAŠTVA TK ZA "SB": Je li bilo silovanja dječaka u Gračanici?

Slučaj koji je uznemirio Gračanlije.

  • Hronika

  • 14. Dec. 2022  

  • 0

Nakon što se u javnosti pojavila informacija da je grupa dječaka silovala vršnjaka u Gračanici te da je sve snimano mobilnim telefonom i objavljeno na društvenoj mreži TikTok, policija Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Tužilaštvo TK su istražili slučaj.

Povodom više informacija o cijelom događaju kontaktirali smo Tužilaštvo, iz kojeg je glasnogovornik te institucije Admir Arnautović za "Slobodnu Bosnu" naveo kako je ljekarskim pregledom utvrđeno da nije bilo povreda kod oštećenog djeteta niti silovanja,  a o čemu se ranije  špekulisalo u javnosti.

Kako je naveo za "SB", u slučaju koji se dogodio u novembru ove godine učestvovalo je četvero djece, te je prema do sada raspoloživim i utvrđenim činjenicama, poznato da se radi o klasičnom vršnjačkom nasilju.

Po nalogu tužioca nadležni odsjek MUP-a TK i dalje provodi istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa događajem.

"Svi akteri će biti dodatno saslušani, a ukoliko se utvrdi da je bilo elemenata nekog krivičnog djela, prema samo jednom djetetu koje ima 14 godina i koje je krivično odgovorno, će biti pokrenut pripremni postupak, dok će se prema druga dva djeteta, koja imaju ispod 14 godina, poduzeti druge zakonske radnje, uključujući aktivnosti koje poduzima nadležni organ socijalnog staranja", naveo je Arnautović za "SB".

Nakon svih obavljenih provjera, policija će tužilaštvu dostaviti izvještaj te će se poduzimati dalje neophodne radnje.

Dodali su i kako u skladu sa zakonom, tužilaštva ne iznose u javnost informacije o radu na predmetima u kojima su uključena djeca i maloljetnici, ali u situacijama u kojima se prenose informacije iz drugih, nezvaničnih izvora, policija i tužilaštvo mogu objaviti informacije, ali isključivo i jedino one koje su potvrđene i dokumentovane i uz razumljivu i potpunu zaštitu djece i maloljetnika i njihovih interesa.

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...