BIVŠI AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR KISSINGER: "Rusija ne smije biti uništena jer će se njen teritorij pretvoriti u politički vakuum"

"Mirovni proces trebao bi povezati Ukrajinu s NATO-om u bilo kojem obliku. Neutralnost više nema smisla, naročito nakon što su se Finska i Švedska pridružile NATO-u", istakao je Kissinger.

  • Svijet

  • 16. Dec. 2022  16. Dec. 2022

  • 3

U autorskom tekstu za britanski The Spectator diplomata Henry Kissinger je kazao da Ukrajina sa Rusijom treba krenuti u pregovore na način da se Moskvi priznaju teritorije koje je osvojila prije deset godina jer Rusija ne smije biti poražena s obzirom na to da bi takav ishod njen teritorij pretvorio u sigurnosni i politički vakuum.

"Mirovni proces trebao bi povezati Ukrajinu s NATO-om u bilo kojem obliku. Neutralnost više nema smisla, naročito nakon što su se Finska i Švedska pridružile NATO-u", istakao je Kissinger. 

Zbog toga je, tvrdi Kissinger, u maju predložio uspostavljanje linije prekida vatre duž postojećih granica na kojima je počeo rat 24. februara.

"Rusija bi se odrekla svojih osvajanja, ali ne i teritoriju koju je okupirala prije skoro deceniju, uključujući Krim. Ta teritorija bi mogla biti predmet pregovora nakon prekida vatre", rekao je Kissinger.

Ako se predratna linija podjele između Ukrajine i Rusije ne može postići borbom ili pregovorima, predlaže da se primjeni princip samoopredjeljenja naroda.

"Referendumi o samoopredeljenju pod međunarodnim nadzorom mogli bi se primijeniti na posebno podijeljene teritorije koje su više puta mijenjale vlasnika tokom stoljeća", smatra Kissinger.

Ističe da bi cilj mirovnog procesa bio dvostruk, potvrditi slobodu Ukrajine i definisati novu međunarodnu strukturu, posebno za centralnu i istočnu Evropu te bi Rusija na kraju trebala naći svoje mjesto u takvom poretku.

"Poželjni ishod za neke je Rusija koja je postala impotentna zbog rata. Ne slažem se. Uz svu svoju sklonost nasilju, Rusija je dala odlučujući doprinos globalnoj ravnoteži i ravnoteži snaga više od pola milenijuma", smatra Kissinger.

Dodaje da se njena historijska uloga ne treba umanjivati.

"Vojni neuspjesi Rusije nisu eliminisali njen globalni nuklearni domet, što joj je omogućilo da zaprijeti eskalacijom u Ukrajini. Čak i ako se ta sposobnost smanji, raspad Rusije ili uništavanje njene sposobnosti za stratešku politiku mogao bi pretvoriti njenu teritoriju koja obuhvata 11 vremenskih zona u sporni vakuum. Njena konkurentska društva mogu odlučiti da svoje sporove riješe nasiljem. Druge zemlje bi mogle nastojati da zadovolje svoje teritorijalne aspiracije silom", tvrdi Kissinger.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...