UKLJUČILI I TRANSRODNE OSOBE: Najvažniji rječnik za učenje engleskog promijenio definiciju "žene" i "muškarca"

U Cambridgeovom unosu za "ženu", dugogodišnja definicija riječi - "odraslo žensko ljudsko biće".

  • Šareni svijet

  • 20. Dec. 2022  

  • 0

Rječnik Cambridge nedavno je ažurirao svoje definicije za "ženu" i "muškarca" kako bi uključio transrodne osobe, postavši najnoviji rječnik koji službeno proširuje šta znači biti žena.

Glasnogovornica Cambridge Dictionarya izjavila je za The Washington Post da su njegovi urednici "u oktobru napravili ovaj dodatak unosu za ‘ženu‘", no promjena je privukla pažnju tek ove sedmice nakon što su britanske novine Telegraph prve objavile vijest.

"Pažljivo su proučili obrasce upotrebe riječi žena i zaključili da bi ova definicija trebala biti svjesna onih koji uče engleski kako bi poduprli svoje razumijevanje načina na koji se jezik koristi", rekla je Sophie White, glasnogovornica Cambridge University Press and Assessment. odluke urednika u izjavi za The Post.

 

Zapravo, Cambridge Dictionary, za kojeg se drži da je najvažniji rječnik za učenje engleskog, uvažava činjenicu da se u savremenoj upotrebi engleskog jezika riječ "žena" također koristi u govoru o trans ženama, dakle ženama koje su se rodile kao muškarci, dok se riječ "muškarac" također koristi u slučaju trans muškarca koji su rođeni kao pripadnici ženskog spola.

U Cambridgeovom unosu za "ženu", dugogodišnja definicija riječi - "odraslo žensko ljudsko biće" - koja još uvijek postoji i "ostaje nepromijenjena", rekao je White. Ali u nastavku se pojavljuje dodatna definicija riječi.

“Odrasla osoba koja živi i identificira se kao žensko iako se za njih moglo reći da imaju drugačiji spol pri rođenju”, stoji u njemu. 

U definiciju su uključena dva primjera koji se odnose na transrodne osobe. Jedan primjer glasi: "Ona je bila prva trans žena izabrana u nacionalni ured." Drugi primjer koji koristi ažuriranu definiciju glasi: "Marija je žena koja je pri rođenju bila muškarac."

Također su napravljena dodatna ažuriranja unosa za "muškarac". Dva navedena primjera za dodatnu definiciju za "muškarca" uključuju "Mark je trans muškarac (= muškarac za kojeg se govorilo da je žensko kad su rođeni)" i "Njihov liječnik ih je poticao da žive kao muškarci neko vrijeme prije nego se podvrgnu hirurškom prelazu."

Vijesti o ažuriranoj definiciji rječnika dolaze uoči prekretnice u decenijama dugoj borbi za jednakost brakova u Sjedinjenim Državama. Predsjednik Biden trebao bi u utorak potpisati Zakon o poštivanju braka koji će stupiti na snagu, dajući saveznu zaštitu istospolnim i međurasnim parovima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...