ANTONIO GUTERRES UZNEMIREN: Pozvao talibanske vlasti u Afganistanu da osiguraju ravnopravan pristup obrazovanju za žene i djevojčice

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres uznemiren je izvještajima da su afganistanski talibani zabranili ženama i djevojkama da pohađaju univerzitete, saopćio je njegov glasnogovornik u utorak.

  • Svijet

  • 21. Dec. 2022  21. Dec. 2022

  • 0

"Generalni sekretar duboko je uznemiren medijskim izvještajima da su talibani ukinuli pristup univerzitetima ženama i djevojkama. Generalni sekretar ponavlja da uskraćivanje obrazovanja, ne samo da krši jednaka prava žena i djevojaka, nego će imati i razorne posljedice i utjecat će na budućnost zemlje", navodi Stephane Dujarric, portparol Guterresa, u saopćenju za javnost.

"Guterres poziva talibanske vlasti u Afganistanu da osiguraju ravnopravan pristup obrazovanju na svim nivoima za žene i djevojčice", navodi se u saopćenju.

Ranije je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a i šefica Misije pomoći UN-a u Afganistanu, Roza Otunbajeva, izjavila da je ožalošćena zbog te vijesti.

"Veoma sam ožalošćena viješću koja je jutros objavljena da je talibanski ministar visokog obrazovanja zabranio ženama da pohađaju univerzitete. Ovo je štetno za žene, ali i za Afganistan šire. Kao što sam ranije naglasila, ta odluka, ukoliko je istinita, je poražavajuća", izjavila je Otunbajeva, prenosi Fena. 

Vijest o zabrani pojavila se dok je Otunbajeva bila u New Yorku kako bi obavijestila Vijeće sigurnosti o situaciji u Afganistanu. Ona je rekla da Ujedinjene nacije traže dodatne informacije i pojašnjenja o toj vijesti, prenosi Xunhua.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...