ANDREJ PLENKOVIĆ NA UDARU NOVIH KRITIKA: "Sa tih 20 eura koje ste namijenili kao pomoć mladima, platite Ursuli kafu"

"Slušajući kako velikom vođi dežurni uvlakači plješću kad on pred Ursulom plaća kafu u eurima, studenti su mogli negdje na marginama čuti kako naš vođa i nije tako darežljiv kada su u pitanju studentice i studenti", kažu iz opozicije

  • Regija

  • 03. Jan. 2023  

  • 0

Slavljeničke dane zbog uvođenja eura i ulaska u Schengen premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću sigurno kvare problemi nastali prilikom zaokruživanja cijena jer se brojni građani bune kako je od 1. januara mnogo toga još dodatno poskupjelo, piše Dnevno.hr.

Naravno, nad problemima vladajućih likuje opozicija koja je i ovom prilikom ‘skočila za vrat’ Plenkoviću.

Zbrajaju mu propuste zbog poskupljenja, jer smatraju da se na to već dugo upozoravalo, a priliku su uočili i ‘mladi lavovi’ SDP-a, koji Vladu prozivaju zbog nebrige prema studentskoj populaciji.

“Vlada i Centralni državni ured za demografiju i mlade odlučili su osigurati nevjerojatnih 20 eura mjesečne subvencije za mlade za stanovanje kod privatnih najmodavaca. Sramotno! S tim možda Ursuli možete platiti kafu, ali stan u Zagrebu ne možete”, napisali su na Twitteru.

Čitavo saopćenje objavili su na stranačkim stranicama, a mi ga prenosimo u cijelosti:

“Ušli smo u novu 2023. godinu preplavljeni vijestima o nevjerovatnom evropskom uspjehu, odnosno ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu, no nažalost HDZ je svojim maćehinskim ponašanjem prema studentima pokazao kako smo zapravo jako daleko od te Evrope i Evropske unije.

Slušajući kako velikom vođi dežurni uvlakači plješću kad on pred Ursulom plaća kafu u eurima, studenti su mogli negdje na marginama čuti kako naš vođa i nije tako darežljiv kada su u pitanju studentice i studenti. Naime, Vlada i Središnji državni ured za demografiju i mlade odlučili su osigurati nevjerojatnih 20 eura mjesečne subvencije za stanovanje kod privatnih najmodavaca.

Dakle, besramni HDZ, odlučio je nastaviti se maćehinski odnositi prema studenticama i studentima te njima ukupno 2.206 isplatiti jednokratno 1.875 kuna (248,86 eura) kako bi im „subvencionirao“ privatni smještaj. Naravno, ova subvencija je u najmanju ruku smiješna i sramotna, posebno kada gledate da ona na mjesečnom nivou predstavlja kap u moru troškova za studente koji žive kod privatnih stanodavaca.

SDP je početkom oktobra 2022. godine upozoravao da su cijene stanova i studentskog smještaja enormno porasle i kako je potrebno hitno preduzeti jasne mjere, jer studiranje postaje luksuz. Štoviše, predložili smo dvije mjere. Kratkoročno smo predložili subvencioniranje privatnog smještaja u iznosu od 500 kuna (67 eura) mjesečno za studente koji nisu primljeni u domove, za što je potrebno oko 13,5 miliona kuna (1,81 milion eura) te dugoročno izgradnju novih i dogradanju postojećih studentskih domova.

Nažalost, HDZ nije prihvatio našu inicijativu te nastavljaju sa svojim maćehinskim odnosom prema studentima. Osim što studentima zatvaraju studentske menze po Zagrebu, što im onemogućuju kvalitetne stipendije s kojima mogu normalno živjeti, što im u konačnici onemogućavaju da barem zarade dovoljno novaca preko studentskih ugovora da mogu preživjeti, sada im bacaju mrvice umjesto da se konkretno pozabave pitanjem stanovanja koje za mlade u Hrvatskoj postaje neodrživo”, napisali su iz Foruma mladih SDP-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...